Un vídeo conegut en l'argot anglès com a 'deepfake', reprodueix de forma falsa el president ucraïnès Volodymyr Zelensky demanant als civils que deposin les armes davant l'exèrcit rus. Publicat la setmana passada, més enllà d'aconseguir la reproducció del vídeo i un gran nombre de visites a les xarxes socials, també es va transmetre un resum d'aquest vídeo a una Estació de notícies ucraïnesa després, suposadament, de ser piratejada. El text continu a la part inferior d'aquesta transmissió esmenta el missatge del vídeo fals de Zelensky.

 

Pirategen portals de referència

El canal Ucraïna 24, que també va caure en aquesta mena de trampa informativa, va publicar un missatge a Facebook que indica que aquest missatge es va afegir a la transmissió després que la xarxa fos piratejada. El missatge diu en anglès, traduït a través de Google: "La línia de transmissió del canal de televisió Ucraïna 24 i el portal web Today van ser piratejats per pirates informàtics enemics i van transmetre el missatge de Zelensky sobre la suposada "rendició". AIXÒ ÉS FALS! FALS! Amics, hem advertit repetidament sobre això. Ningú no es rendirà. Especialment, en les circumstàncies en què l'exèrcit rus pateix pèrdues a les batalles amb l'exèrcit ucraïnès!". D'aquesta manera, es constata com la guerra informativa també és una derivada molt perillosa amb l'augment dels canals informatius i plataformes d'aquest segle.

Zelensky també va semblar abordar aquest rumor en un vídeo publicat a la seva pàgina de Facebook. Aquest vídeo incloïa la llegenda "Ми дома и защищаем Украинu" o "Estem a casa i defensant Ucraïna" i, segons Ucraïna 24, un missatge als soldats russos perquè siguin ells qui retirin les armes. És probable que aquest no sigui l'últim vídeo fals que trobarem durant la invasió russa d'Ucraïna.

Els propagandistes han estat treballant hores extres per canviar la narrativa de la guerra, i els deepfakes, un terme usat per descriure vídeos editats digitalment perquè sembli que una persona real està dient o fent alguna cosa que mai va dir o va fer, són només una altra eina de la desinformació.

Detectar els fakes

En l'exemple anterior, és probable que la majoria dels espectadors s'adonin que les imatges de Zelenskyy són falses només mirant-les. El seu cap, per exemple, no sembla encaixar del tot al coll. No obstant això, la millor estratègia per identificar deepfakes és buscar-ne l'origen. Zelensky ha gravat diversos vídeos usant el mateix fons als seus perfils de xarxes socials i a les pàgines oficials de xarxes socials del govern ucraïnès. Aquest deepfake, no cal dir-ho, mai no es va publicar en aquestes pàgines. Si veieu un vídeo que creieu que podria ser fals, intenteu prendre una captura de pantalla del vídeo i després executeu una cerca d'imatges inverses a Google Images, TinEye o un altre motor de cerca d'imatges inverses.

 

Fotografia de portada: captura de pantalla del vídeo fals