El Ministeri d'Exteriors adverteix que la "creixent inestabilitat" al nord de Mali i l'activitat de grups terroristes a la regió poden afectar la situació de seguretat a la zona en què es troben els campaments sahrauís de Tinduf per la qual cosa "desaconsella" els desplaçaments a la regió.

"Es recomana viatjar amb extrema precaució a Algèria. Abstenir-se de fer-ho per determinades zones (el sud desèrtic, inclosos els campaments de refugiats sahrauís, fronteres amb Mali, Níger, Líbia i Mauritània) i evitar fer-ho tret d'absolutament necessari" a les zones frontereres amb Tunísia i a Kabilia.

Així ho precisa la pàgina de "Recomanacions de viatges" que elabora i difon el Ministeri d'Exteriors i que ha estat actualitzada aquest dimecres.

Segons explica la pàgina web del Ministeri, en el supòsit que es produeixin manifestacions "s'aconsella mantenir-se allunyat de les mateixes i seguir les indicacions de seguretat de les autoritats locals", i recomana mantenir-se informat a tota hora a través dels mitjans de comunicació i xarxes socials.

El web recorda així mateix que existeix risc de segrestos i atemptats terroristes a tot el país i aconsella viatjar amb una bona assegurança mèdica que "inclogui repatriació amb la cobertura més àmplia possible".

Les advertències d'Exteriors arriben després que dimarts passat es conegués la mort de 13 militars francesos després del xoc accidental entre dos helicòpters durant una operació de combat contra gihadistes a Mali.

La resposta de la República Àrab Democràtica Sahrauí

Per la seva part, la República Àrab Democràtica Sahrauí (RASD) ha acusat avui al govern espanyol de deixar-se entabanar pel Marroc i llançar una alerta de seguretat "injustificada" sobre el presumpte risc d'un atemptat gihadista contra ciutadans espanyols en els camps de refugiats sahrauís situats a la regió desèrtica de Tinduf, a l'oest d'Algèria.

En un comunicat enviat a Efe, la RASD ha subratllat que "resulta estrany i sospitós" que l'alerta s'hagi fet pública immediatament després d'una visita a Madrid del ministre d'Afers Exteriors del Marroc, Nasser Bourita, qui aquest dimecres va ser rebut al Palau de la Moncloa pel president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez.

"El Govern de la República Sahrauí i el Front Polisario expressen la seva profunda pena i sorpresa per aquesta declaració sospitosa, perquè l'advertència de no visitar els campaments de refugiats sahrauís no està justificada, excepte si hi ha raons polítiques o objectius que són el resultat de la sorprenent complicitat. No només es dirigeix contra els refugiats, sinó també contra el país d'acollida d'aquests refugiats", ha afirmat.