Imatges esgarrifoses a l'Índia. Un expolític i criminal ha estat assassinat a trets mentre durant una retransmissió en directe a la televisió. Atiq Ahmed caminava mentre parlava amb periodistes quan, de sobte, algú apropa una pistola al seu cap i la dispara nombrosos cops. Ahmed anava acompanyat pel seu germà, Ashraf, que també ha mort durant l'atac. A les imatges televisives, que s'han difós àmpliament a les xarxes socials, se'ls veu caminar emmanillats i acompanyats per la policia quan apareix en escena l'arma platejada, que deixa anar una metralla de trets. Tots dos cauen immediatament a terra, morts.

Després de l'atemptat, tres persones que s'havien fet passar per periodistes van ser interceptades per la policia i detingudes. Un agent i un reporter han sortit ferits de l'incident, que ha tingut lloc a Prayagraj, al nord del país, la nit d'aquest dissabte, segons relata la BBC. Ahmed i Ashraf es dirigien cap a un hospital a rebre una visita mèdica, i en els seus últims instants de vida se'ls pregunta si havien pogut assistir al funeral del fill d'Ahmed, que va morir a mans de la policia fa uns dies. Les últimes paraules de l'expolític i criminal són: "No ens hi van portar, així que no hi vam anar".

Qui era Atiq Ahmed?

Atiq Ahmed és una figura coneguda a l'Índia. Com a polític, va guanyar les seves primeres eleccions el 1989 com a candidat independent, convertint-se en legislador estatal. Va guanyar diverses eleccions posteriors, abans de convertir-se en representant electe del partit regional Samajwadi. El 2004, va obtenir un escó als comicis federals, però al llarg de la següent dècada la seva experiència com a polític va tornar-se agra amb diverses derrotes a les urnes.

Però Ahmed té un altre perfil molt més tèrbol, implicat en casos criminals a l'Índia. Va ser acusat d'assassinat per primer cop el 1979, i des d'aleshores s'havia convertit en una de les figures més perilloses de la regió. Contra ell s'han presentat desenes de casos per segrestos, homicidis i extorsions. Un cop empresonat, va ser canviat d'ubicació quan va saber-se que estava planejant atacs a un empresari des de la presó. El mes passat va ser sentenciat a cadena perpètua per un tribunal local.

Fa només unes setmanes, la Cort Suprema del país va denegar una petició de protecció per part d'Ahmed, qui tenia por de ser víctima d'un atac de la policia regional. Es desconeixen encara els motius concrets del seu assassinat, però les reaccions a les xarxes han estat majoritàriament de celebració.