Israel no cessa els seus atacs contra Gaza. Després d'un mes i mig d'intensos bombardejos sobre la Franja de Gaza, i especialment sobre la ciutat de Gaza, els hospitals s'han convertit en un dels punts més afectats. A la principal ciutat de la Franja la majoria de centres sanitaris ja han deixat de funcionar, principalment a causa de la manca de combustible, i el darrer gran hospital que seguia operatiu és l'hospital d'Al-Shifa. Aquest centre ha estat víctima durant els darrers dies d'intensos bombardejos i les seves capacitats s'han vist greument compromeses. Aquest diumenge, la Mitja Lluna Roja i l'OMS han anunciat que han pogut evacuar 30 nadons prematurs que estaven ingressats en aquest centre, i que ara seran enviats a Egipte per assegurar la seva supervivència. Dins d'aquest hospital hi ha encara prop de 30 metges i infermers i uns 200 pacients.

Per la seva banda, el Ministeri de Sanitat de Gaza, controlat per Hamàs, ha informat que els bebès han arribat a l'hospital Al-Sultan, situat a Rafah, una població de l'extrem sud de l'enclavament palestí que connecta amb Egipte. S'espera que aquest país àrab rebi demà dilluns als nadons, juntament amb les seves mares o familiars, i els brindaran atenció mèdica adequada, després que les seves incubadores deixessin de funcionar a l'hospital Al-Shifa pel tall d'electricitat que va generar el bloqueig imposat per Israel. A més de no tenir llum, l'hospital d'Al-Shifa es va quedar des de fa diversos dies sense aigua potable, aliments i material mèdic, mentre les forces israelianes continuen realitzant una incursió a l'interior del centre mèdic en cerca de militants de Hamàs o armament. Tot això ha provocat que només sobrevisquin 31 dels prop de 40 bebès prematurs que estaven ingressats en aquest hospital fa poc més d'una setmana, segons el ministeri de Salut de Gaza.

L'Exèrcit israelià va ordenar ahir l'evacuació completa d'Al-Shifa, on considera que el grup islamista Hamàs té el seu principal centre de comandament. L'evacuació va portar a la sortida forçada de 2.500 desplaçats interns que estaven refugiats a l'hospital, a més de metges i pacients. Després d'això, en el centre mèdic van romandre només 25 treballadors sanitaris i 291 pacients sense capacitat per a moure's -alguns d'ells en condició extremadament crítica- entre ells dues en vigilància intensiva i 22 en diàlisi.

Els hospitals de Gaza, fora de servei

Aquest trasllat es produeix simultàniament a l'anunci del Ministeri de Sanitat de Gaza que tots els hospitals de Gaza capital es troben fora de servei i només queden operatives dues petites clíniques de la ciutat. Des de fa dies l'OMS havia alertat que només funcionava l'hospital Al-Ahli de la ciutat, després del col·lapse total de la resta de complexos mèdics del nord de la Franja, que han patit intensos bombardejos de l'aviació israeliana. L'Exèrcit israelià acusa Hamàs de fer servir infraestructures civils com a escut, inclosos hospitals, i amb aquest argument va començar la setmana passada un setge total a diversos centres mèdics, com el d'Al-Shifa, Al-Quds o l'hospital Indonesi, que van quedar fora de servei després dels atacs israelians o per la falta de combustible necessari per funcionar.