Els països de l'Àsia Central sempre han tingut vincles forts amb Rússia. Sigui per por a les represàlies o per inseguretats, la majoria de països no han volgut pronunciar-se respecte a la guerra d'Ucraïna alçant gaire la veu. L'administració Biden s'ha compromès aquest dimarts a donar suport a la independència de les cinc nacions de l'Àsia Central, una advertència no tan subtil als estats soviètics que ser soci de Rússia s'ha convertit en un valor compromès per la guerra que ja fa més d'un any que dura contra Ucraïna. 

Al Kazakhstan, per reunir-se amb els principals diplomàtics d'Àsia Central, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha dit que cap país, en particular els que tradicionalment han estat a l'òrbita de Moscou, poden donar-se el luxe d'ignorar les amenaces que planteja l'agressió russa. I no només al seu territori sinó també a les normes internacionals. En totes les converses, Blinken ha posat èmfasi en la importància del respecte per la "sobirania, la integritat territorial i la independència". 

Els estats d'Àsia Central han adoptat una posició estudiada de neutralitat sobre Ucraïna, sense donar suport a la invasió russa, ni tampoc a les condemnes de guerra per part dels Estats units i Occident. "Des que va ser la primera nació a reconèixer Kazakhstan el desembre del 1991. Els Estats Units han estat fermament compromesos amb la sobirania, la integritat territorial i la independència del Kazakhstan i els països de la regió", ha dit Blinken després de reunir-se a Astana amb els ministres de relacions exteriors de l'anomenat grup C5+1, integrat pels Estats Units i Kazakhstan, Kirguizistan, Tadjikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. 

Kazakhstan rebutja les reivindicacions territorials de Putin

Khassim-Jomart Tokhàiev, president del Kazakhstan, va rebutjar, just abans de les eleccions al país el mes de novembre passat, les reivindicacions territorials realitzades pel president rus, Vladímir Putin, a Ucraïna, un fet que va agreujar les relacions entre aquesta república exsoviètica i Moscou. 

I és que Rússia i el Kazakhstan comparteixen la frontera terrestre continua més llarga del món que genera preocupació entre alguns kazakhs sobre la seguretat d'un país amb la segona població d'ètnia russa més gran entre les exrepúbliques soviètiques després d'Ucraïna. 

En un fòrum a Sant Petersburg al juny, on Tokhàiev va compartir l'escenari amb Putin, va dir que el seu govern no reconeixia les regions controlades per Rússia a l'est d'Ucraïna i que Kazakhstan defensava la inviolabilitat de les fronteres internacionalment reconegudes. 

Blinken i Lavrov arriben a l'Índia per a la reunió del G20

Blinken i el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, han de coincidir aquest dimecres en una reunió del G20. Es considera, però, poc probable una reunió entre els dos mandataris, que no han estat junts en una mateixa sala des de la reunió del G20 a Bali, el mes de juliol passat, quan segons funcionaris occidentals, el ministre d'Exteriors rus es va retirar. 

Es van reunir individualment per última vegada el gener del 2022, setmanes abans que Rússia envaís Ucraïna. Els dos homes han parlat per telèfon des d'aleshores, però sobre altres temes. No pas sobre la guerra. Segons sembla, Lavrov hauria arribat a l'Índia el dimarts a la nit. En aquest sentit, cal remarcar que la Índia no ha condemnat per ara la guerra. Es preveu que els discursos que pronunciï Lavrov siguin usats per criticar Occident. 

 

Imatge principal: el president dels Estats Units, Joe Biden / Efe