Els Estats Units han estat un dels principals suports militars d'Ucraïna d'ençà que va començar la invasió russa. L'Administració de Joe Biden s'ha bolcat en el subministrament d'armes, fins i tot de pesants, malgrat les reticències dels republicans estatunidencs. Ara Washington ha fet un pas més enllà subministrant bombes de dispersió a Ucraïna, que es troba immersa en una contraofensiva que feia mesos que planificava.

El Pentàgon encara no ha facilitat detalls d'aquest subministrament, però s'espera que formi part del pacte de suport a Ucraïna aprovat fa uns mesos. Tanmateix, es tracta d'una decisió polèmica, no pel suport militar a la contraofensiva ucraïnesa contra Rússia, sinó pel tipus d'armes. Les bombes de dispersió o fragmentació són una arma especialment virulenta i cruel, i per això estan prohibides a més d'un centenar de països, els quals van signar la Convenció de Municions de Dispersió del 2008. Entre els signants no hi ha ni Rússia, ni Ucraïna, ni els Estats Units.

Com funcionen aquestes armes, que fa que generin rebuig entre la comunitat internacional? Bàsicament, es tracta de bombes que es llencen des de l'aire o des de terra i en la seva trajectòria es divideixen en diverses submunicions. És a dir, una bomba que es fragmenta en bombes més petites. Si la capacitat de multiplicar-se ja és un perill evident, s'hi ha d'afegir el fet que en dividir-se no es controla la direcció de les petites. Són bombes que es ramifiquen indiscriminadament, per això es consideren tan cruels.

Tant és així que Human Rights Watch ha demanat a Rússia i Ucraïna que deixin d'utilitzar bombes de dispersió i ha instat els Estats Units a no subministrar municions a Kíiv, segons recull The Guardian

Dura resposta a la contraofensiva 

Rússia va atacar amb míssils la ciutat ucraïnesa occidental de Lviv, que ha patit el bombardeig més letal des del començament de la guerra, mentre continua la incògnita sobre el futur del grup Wagner. Els equips de rescat van recuperar el cadàver d'una dona durant la neteja de les runes, fet que eleva a sis la xifra de víctimes mortals després de l'atac nocturn amb míssils de Rússia contra la ciutat, segons les autoritats ucraïneses. 

Per la seva banda, el batlle de la ciutat, Andrí Sadovi, va qualificar l'atac com "el més destructiu" des del començament de la guerra, provocada per la invasió russa d'Ucraïna el 24 de febrer del 2022, i ha indicat que "60 apartaments van patir danys greus". Segons el ministeri de l'Interior d'Ucraïna, 40 persones van resultar ferides i 64 més van ser evacuades.