El Departament d'Energia dels Estats Units anunciarà demà dimarts que un grup de científics del país han aconseguit, per primera vegada, produir una reacció de fusió capaç de generar un guany net d'energia, la qual cosa es podrà traslladar a la producció energètica il·limitada, barata i neta. Segons publiquen aquest dilluns mitjans nord-americans recollits per Efe, la troballa suposa una fita important en una investigació que s'ha desenvolupat durant dècades i amb inversions multimilionàries per desenvolupar una tecnologia que proporcioni energia sense límits i econòmica. En teoria, una petita tassa de combustible d'hidrogen podria alimentar una casa durant centenars d'anys, tot i que encara falti una dècada perquè aquesta energia es pugui comercialitzar.

Replicar l'energia del sol

L'objectiu de la investigació de la fusió és replicar una reacció nuclear similar a la del sol per crear energia. "És un 'sant greal' d'energia lliure de carboni que els científics han estat perseguint des de la dècada de 1950. Encara faltaria almenys una dècada, potser més, per al seu ús comercial, però és probable que l'administració (de Joe) Biden aconsegueixi el seu total desenvolupament amb noves inversions massives en els anys que venen", va assenyalar The Washington Post. El Financial Times, per la seva part, va assegurar que els físics han tractat d'aprofitar la reacció de fusió que alimenta el sol, però cap grup no ha estat capaç de produir més energia a partir d'aquesta reacció de la qual consumeix, una cosa coneguda com a 'guany net d'energia' o 'guany objectiu', que podria proporcionar, una alternativa fiable i abundant als combustibles fòssils i a l'energia nuclear convencional.

Com funciona?

Fonts del mateix mitjà han detallat que el Laboratori Nacional Federal Lawrence Livermore, a Califòrnia, utilitza un procés anomenat fusió per confinament inercial que consisteix a bombardejar una petita boleta de plasma d'hidrogen amb el làser més gran del món. Aquest mecanisme ha assolit un guany net d'energia en un experiment de fusió en les últimes dues setmanes. Les reaccions de fusió no emeten carboni, no produeixen rebutjos radioactius de llarga durada i, en teoria, una petita tassa de combustible d'hidrogen podria alimentar una casa durant centenars d'anys, precisa el FT.