El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Rússia per la detenció "arbitrària" i "injustificada" de l'opositor rus Aleksei Navalni en una manifestació. L'alt tribunal amb seu a Estrasburg ha dictaminat aquest dimarts que l'arrest durant les protestes del 2012 per denunciar frau electoral i la posterior condemna del polític per desobeir ordres policials van vulnerar la seva llibertat d'expressió i reunió. El TEDH creu que la "brutal detenció" no era "necessària en una societat democràtica" i va "desanimar" la participació activa de l'oposició. A més, el TEDH ha conclòs que Navalni no va tenir un judici just.

Nalvalni aconsegueix així una victòria judicial vuit anys després dels fets i quan ja es troba fora de Rússia per un intent d'assassinat. L'opositor va ser enverinat a l'agost amb l'agent nerviós Novichok i va quedar en coma, segons el govern alemany. Després de ser traslladat a Berlín, Navalni s'ha recuperat, però encara té seqüeles.

El cas a Estrasburg

Nalvani va ser detingut el 6 de maig del 2012 en una protesta a Moscou contra el suposat frau a les eleccions presidencials d'aquell any que va guanyar Vladímir Putin. La manifestació autoritzada va ser pacífica fins que va intervenir la policia i es van produir enfrontaments. Després de l'arrest, Navalni va passar a disposició judicial i va ser condemnat per desobeir ordres policials. El jutge va imposar una multa a l'opositor per demanar als manifestants que no abandonessin la protesta i ignoressin les ordres policials.

En el recurs d'apel·lació a Estrasburg, Nalvalni denunciava la seva detenció just abans de fer un discurs davant la multitud i que la policia en cap cas el va advertir abans. A més, assegura que els agents van utilitzar una força excessiva durant l'arrest retorçant-li el braç. Aquest presumpte maltractament no es va investigar.

Per tot plegat, Navalni exigia que es condemnés Rússia per vulnerar els seus drets fonamentals, concretament el dret a la llibertat, a un judici just, a la lliure expressió i a un tracte digne.