Zero armes químiques. Els Estats Units han donat per finalitzada aquest divendres la destrucció de totes les seves reserves d'armament químic. Els dos últims dipòsits d'aquest tipus d'armes es trobaven a Colorado i a Kentucky. Es tracta, segons ha manifestat el president dels Estats Units, Joe Biden, "un pas més a un món lliure dels horrors" d'aquest tipus d'armes.

El dipòsit del comtat de Pueblo, a Colorado, hi havia unes 2.600 tones de gas mostassa a prop de 780.000 municions, i a l'est de Kentucky. El primer dipòsit va destruir les seves últimes armes el mes de juny passat, mentre que el segon, conegut com a Blue Grass Army Depot, va concloure aquest divendres els treballs d'eliminació de les armes químiques. Aquest dipòsit va arribar a emmagatzemar 523 tones de gas sarín, mostassa i VX en projectils i coets.

Joe Biden ha destacat que "els Estats Units han treballat incansablement durant més de 30 anys per eliminar el seu arsenal d'armes químiques. M'enorgulleix anunciar que ha destruït de forma segura l'última munició d'aquest arsenal". El president nord-americà ha completat la feina iniciada per anteriors administracions, que havien determinat que no havien de desenvolupar-se ni desplegar-se més armes químiques.

Convenció sobre les armes químiques

La destrucció completa de l'arsenal compleix el compromís adquirit amb la Convenció sobre les Armes Químiques, que veta precisament el seu desenvolupament, producció, emmagatzemament, transferència i ús d'aquestes armes de destrucció massiva. La Convenció sobre les Armes Químiques va entrar en vigor el 1997, que va atorgar l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) "el mandat d'erradicar per sempre el flagell de les armes químiques i de verificar la destrucció, en els terminis establerts, dels arsenals d'armes químiques declarats". 193 Estats s'han compromès amb la Convenció i que el 98% de la població mundial viu sota la seva protecció.

Aprofitant l'anunci de la destrucció de l'arsenal d'armes químiques, el secretari d'Estat, Antony Blinken, ha afirmat que "Rússia i Síria haurien de tornar a complir la Convenció i admetre els seus programes no declarats, que s'han utilitzat per cometre atrocitats i atacs descarats." Blinken ha advertit que "juntament amb els nostres socis, no ens aturarem fins i tot que finalment i per sempre puguem deslliurar al món d'aquest flagell".

40.000 tones d'armes químiques

Els Estats Units van produir armament químic des de la Primera Guerra Mundial (1914-1918) fins a 1968 com a mètode de dissuasió davant armes similars utilitzades per altres països. A finals dels anys seixanta, els Estats Units comptaven amb prop de 40.000 tones d'armes químiques que es van emmagatzemar en 9 dipòsits en diferents parts del país. Amb el pas del temps s'havien quedat obsoletes i deteriorat amb el pas del temps.