Amb una foto en negre a Instagram i sota el lema "Black Out Tuesday", el món de la cultura ha mostrat aquest dimarts el seu rebuig del racisme i la brutalitat policial als EUA. Emma Watson, Tom Holland, Alejandro Sanz, Ricky Martin o Rozalén són alguns dels artistes que s'han unit a la iniciativa. Una protesta silenciosa que ha sorgit des de la indústria musical però s'hi han unit representants de tots els sectors del món cultural, que han mostrat així aquest dimarts el seu suport a una iniciativa de Jamila Thomas i Brianna Agyemang, dues executives d'Atlantic Records. "En resposta als assassinats de George Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Abery i un incomptable nombre de ciutadans negres en mans de la policia, #TheShowMustBePaused (El xou ha de parar) és una iniciativa creada per dues dones negres del món de la música en contra del racisme i la desigualtat que existeix des de la sala de juntes fins als carrers", assenyala el manifest de la iniciativa.

Les principals discogràfiques Warner Music Group, Universal Music, Capitol Records, Sony Music, Interscope i les seves filials tant a Espanya com a Amèrica Llatina s'han sumat a l'onada d'indignació que causat la mort de Floyd. Com a nucli original de la protesta, el seguiment per part de les estrelles de la música ha estat total. Suspeses les entrevistes i activitats promocionals previstes per a la jornada d'aquest dimarts, els perfils d'Instagram de figures com Rozalén, Nil Moliner, Izal o Pablo Alborán s'han tenyit de negre.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#BlackOutTuesday

A post shared by Mikel Izal (@mikelizal) on

En el seu compte de Twitter Alejandro Sanz escrivia: "Dol veure un país patint per qüestions de raça. Confio en un futur on tots puguem treballar junts per superar aquest odi". D'aquesta manera, el guanyador de quatre premis Grammy anunciava el seu suport per "combatre" la discriminació i la injustícia social.

"Em fa mal el cor quan penso que en el dia d'avui encara hi ha gent que perd la vida i és tractada injustament pel color de la seva pell. I vull utilitzar el meu compte per dir-ho. Mai no entendré per què la nostra societat és racista i fins i tot menys per què continuem permetent que ho sigui", ha assenyalat per la seva part Rosalía.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#blackouttuesday

A post shared by LA ROSALÍA (@rosalia.vt) on

Les últimes paraules de Floyd "No puc respirar" i l'autòpsia privada que va demanar la família i en la qual es confirma que l'home de 46 anys va morir asfixiat per "una pressió sostinguda" al coll i a l'esquena, ha fet que mig món es una a la protesta contra el racisme.

El món el cinema ho ha fet de la mà de Natalie Portman, Ana de Armas, Timotheé Chalamet, Orlando Bloom, Emma Watson, Tom Holland, Sharon Stone, Kate del Castillo o Patricia Arquette, en el pla internacional. I d'Aura Gallard, Emma Suárez, Bárbara Lennie, Paco León, Maribel Verdú, Juan Antonio Bayona o Quim Gutiérrez, en l'espanyol.

Amb frases com a "Stop racism" (parem el racisme), el "Ningú no neix odiant a una altra persona pel seu color de pell, raça o religió" de Nelson Mandela, "Black lives matter" (les vides negres importen) o "Let them breathe" acompanyats d'emoticones tristes o cors trencats els actors Anna Castillo, Javier Cámara, Guillermo Campra, Hugo Silva o Eduardo Casanova han tenyit de negre els seus perfils d'Instagram.

La novel·lista i poeta Siri Hustvedt (premi Princesa d'Astúries de les Lletres 2019) denuncia en el seu perfil d'Instagram la violència per part del policia i acusa el president dels EUA, Donald Trump, d'abús de poder: "Aquest home és un monstre per al col·lectiu (...), no hi haurà expiació ni redempció sense el reconeixement d'aquesta veritat".

En l'àmbit de la Cultura a Catalunya també hi ha volgut aportar el seu granet de sorra el conseller a l'exili Lluís Puig, que ho ha fet a través de Twitter  amb una fotografia on surten dues mans unides, una blanca i l'altre negre. 

Aquestes són algunes de les mostra que el món cultural han mostrat contra el racisme arran de la mort de George Floyd.