Quan es compleixen dos anys de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, i una setmana de la mort d’Aleksei Navalni, líder opositor al règim de Vladímir Putin, els Estats Units han anunciat que aplicaran un nou i “aclaparador” paquet de sancions contra més de 500 objectius russos, segons ha anunciat el departament del Tresor dels Estats Units. Està previst que durant aquest divendres es coneguin més detalls d’aquesta mesura, però Victoria Nuland, subsecretària d'Estat per a Assumptes Polítics, ha explicat que, només una part dels "cents i centenars" de sancions, el més important dels que s’han aplicat fins ara, anirà dirigida a "persones directament implicades en la mort de Navalni", mentre que la majoria estaran relacionades amb el segon aniversari de la guerra a Ucraïna, tot i que, amb el temps, les sancions relacionades amb la mort de l’opositor rus s'aniran ampliant amb el temps.

A manca de conèixer els detalls, l'assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, ha detallat durant una conferència telefònica dimarts que les sancions s'enfocaran en elements relacionats amb la base industrial de defensa russa i fonts d'ingressos per a l'economia russa que alimenten la maquinària de guerra del país. Des de l'inici de la invasió russa, l'economia russa s'ha vist copejada per diverses rondes de sancions tant per part de Washington com de la UE. Entre les sancions imposades fins ara pels Estats Units destaquen accions per aïllar els oligarques propers a Putin, sancions contra el sector energètic, així com l'exclusió de bancs russos del sistema de comunicació interbancària internacional SWIFT, cosa que ha aïllat encara més l'economia russa del sistema financer internacional.

Represàlies per la mort de Navalni

La mort d’Aleksei Navalni també tindrà conseqüències per a Rússia. El mateix president dels Estats Units, Joe Biden, va reafirmar aquest dijous el seu compromís d'imposar sancions contra el règim de Putin en represàlia per la mort de l’opositor, i va assegurar que aquest càstig anirà “contra Putin, que és responsable de la seva mort”. El mandatari va fer aquestes declaracions després de reunir-se a San Francisco amb la vídua de l'opositor, Yulia Navalni, i la seva filla Dasha, que està estudiant a la Universitat de Stanford a Califòrnia.

 

Sancions de la UE

El Departament del Tresor dels Estats Units recorda que les sancions contra 500 objectius russos no són les úniques que es faran. “És important recordar que no és només el Govern dels Estats Units qui pren aquestes mesures", han afirmat. De fet, els ambaixadors de la Unió Europea van donar llum verda aquest dijous a noves sancions contra Rússia. El vistiplau que es va pactar dimarts, ha hagut d’esperar per un nou bloqueig per part d’Hongria. Es tracta del tretzè paquet en el marc de l'agressió a Ucraïna, que s'aprovarà formalment aquest 24 de febrer. 

Les sancions se centren principalment en la lluita contra l'elusió i persegueixen empreses de tot el món acusades de proporcionar a Rússia tecnologia avançada i productes militars fabricats a la UE. Per primera vegada apunten empreses a la Xina continental sospitoses d'ajudar el Kremlin a apoderar-se d'articles prohibits.

El paquet no cobreix cap persona presumptament involucrada en la mort de Navalni, el crític més destacat del president Vladímir Putin. Tampoc no es van incloure restriccions més estrictes sobre l'alumini, ja que el tema continua sent divisiu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!