El grup parlamentari de l'Esquerra Unitària Europea - del qual formen part membres de Podemos, EH Bildu, Izquierda Unida i Anticapitalistas - ha emès un informe anomenat Binding the Guardian on ha denunciat el "silenci absolut" per part Comissió Europea pel que fa a les nombroses vulneracions de l'estat de dret a Espanya amb relació al procés independentista. Després de subratllar la tasca de l'òrgan europeu com a supervisor dels diferents Estats membres, es parla dels informes dels anys 2020 i 2021 emesos per aquest, en els quals no es fa cap mena de referència a les infraccions comeses per Espanya després de l'1-O. 

"Silenci absolut"

"Els informes 2020 i 2021 de la Comissió guarden un silenci absolut sobre les nombroses infraccions de l'Estat de Dret que el govern espanyol ha comès en resposta al referèndum independentista de 2017 a Catalunya. [...] El cas mostra tot el ventall de vulneracions de l'Estat de Dret a Espanya: des de la independència judicial fins a la politització de l'executiu", s'assegura en el text. 

"Abús de poder sistemàtic"

Segons han explicat, "la violació impune de drets i llibertats fonamentals" no pot ser, en cap cas, considerada com a un "assumpte intern" d'un estat de la UE: "Sota l'aparença de protegir una Constitució democràtica, les autoritats espanyoles han incorregut en un abús de poder sistemàtic. És una paròdia de la justícia fer complir una disposició constitucional mitjançant la violació dels drets fonamentals".

Un cas de la UE

En aquest sentit, el grup parlamentari recorda els problemes d'independència judicial, així com la sentència als líders independentistes: "El procés judicial contra els dirigents catalans constitueix un d'aquests casos d'un fenomen que es produeix sistemàticament i que està en el mandat de la Comissió Europea". 

Amb tot, l'informe conclou que "el silenci de la Comissió Europea és injustificable, ja que "constitueix una abrogació del seu deure de salvaguardar l'Estat de Dret en la Unió". 

 

 

Les omissions dels informes

El text, que ha estat encarregat per l'eurodiputada Clare Daly i ha sigut elaborat per les acadèmiques Albena Azmanova i Bethany Howard, analitza també les violacions de l'estat de drets a França i Bulgària. El seu objectiu és oferir "una relació d'algunes de les principals omissions, errors i equivocacions contingudes en els informes de la Comissió"

 

 Imatge principal: Edifici Berlaymont de la Comissió Europea a Brussel·les / ACN