La defensa de Julian Assange ha lliurat a l'Audiència Nacional un extens informe en el qual detalla l'espionatge al qual hauria estat sotmès per una empresa espanyola mentre va estar asilat a l'ambaixada de l'Equador a Londres, pràctiques que van des de la col·locació de micròfons i càmerescopiar telèfons mòbils i documents d'identitat de les visites que rebia, fins a perfils de polítics, metges i advocats amb els quals el fundador de Wikileaks va mantenir contacte.

L'informe, de 69 pàgines i al qual ha tingut accés Europa Press, ha estat elaborat per la defensa d'Assange, que coordina l'exjutge Baltasar Garzón, a partir de documents que estaven en possessió de l'empresa UC Global, dirigida per l'espanyol David Morales i amb seu a Jerez de la Frontera (Cadis), i que han estat lliurats per un dels seus extreballadors.

Tant Morales —en llibertat provisional amb mesures cautelars— com UC Global estan sent investigats per delictes contra la intimitat i el secret de les comunicacions advocat-client, suborn i blanqueig de capitals.

Gran volum de material

Segons exposa el document, "als ordinadors i servidors d'UC Global es trobava, inexplicablement, un ingent volum de material consistent en vídeos, àudios, perfils de persones, documents personals de visites, captures de dispositius electrònics, cartes personals, i altra informació del senyor Assange, els seus advocats, metges i altres visites".

Tota aquesta informació, acompanyada de minuciosos detalls, com els dies en què s'havien obtingut les dades o les dates i hores de les visites, s'abocava als servidors de l'empresa sota la denominació 'Hotel', tal com hauria anomenat Morales l'operació d'espionatge.

"És inexplicable que l'empresa de seguretat de la missió diplomàtica equatoriana a Londres, l'objectiu de la qual era simplement proveir una elemental seguretat perimetral, hagi obtingut tan gran volum d'informació", remarca l'informe, que la defensa d'Assange ha demanat d'incorporar a la causa que investiga el presumpte espionatge, en mans de titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5, José de la Mata.

Assange ambaixada equador a l'espera advocats Nick Hidder CC BY SA 2.0

Seu de l'ambaixada on es va dur a terme l'espionatge

La defensa d'Assange sosté que Morales hauria estat facilitant tota la informació que obtenia a la intel·ligència dels Estats Units, principalment a través de la cooperació de l'empresa Las Vegas Sands —als hotels de la qual s'hauria allotjat quan viatjava a aquest país— i el seu personal de seguretat.

Còpies de les targetes SIM

Segons l'informe, els empleats d'UC Global fotografiaven els dispositius mòbils dels visitants a l'ambaixada de l'Equador i en ocasions fins i tot obrien o desmuntaven els aparells per copiar els seus números de targeta SIM o els IMEI -codis que identifiquen cada telèfon-, dades que després es bolcaven a les bases de dades de l'empresa.

A la base de dades de l'empresa de Jerez també es van trobar "multitud de repositoris de documents d'identitat de particulars escanejats", juntament amb llistes detallades de persones o fins i tot segells de viatges o visats.

A més d'aquesta llista de passaports, tenien dades dels metges que visitaven Assange, els advocats que l'assessoraven o els polítics que el visitaven, i hi afegien la nacionalitat i altres dades d'interès.

En un dels correus el propietari de l'empresa posava especial èmfasi en una de les seves assessores legals, de la qual sospitava que havia tingut un fill amb Assange. Morales, diu l'informe, va arribar a demanar que es robés un bolquer del nadó per realitzar una prova de l'ADN.

baltasar garzon - efe

Baltasar Garzón, advocat d'Assange, va ser objecte de seguiments. Foto: Efe

Llistes de polítics i advocats

Sobre els advocats del fundador de Wikileaks, UC Global també havia recopilat informació i fins i tot va realitzar "seguiments personals" i fotografies a Baltasar Garzón, una d'elles quan va anar a rebre a l'aeroport de Barajas l'expresident equatorià Rafael Correa.

Quant als polítics, la defensa d'Assange considera "cridanera" la quantitat de material relatiu a Iván Orosa, assessor principal del Ministeri de Relacions Exteriors de l'Equador, a més de nombrós personal diplomàtic del país sud-americà, i també s'ha trobat informació sobre el congressista nord-americà Dana Rohrabacher, al telèfon del qual també va accedir UC Global quan va visitar l'ambaixada de l'Equador.

Micròfons en extintors

L'informe parla també de la col·locació en la legació diplomàtica de micròfons de molt diferents tipus i en llocs tan dispars com la base de PVC de l'extintor de la sala de reunions, i de càmeres que al principi no captaven so però que van ser substituïdes per unes altres de més sofisticades que també gravaven àudio de forma encoberta. Bona part d'aquest material es va adquirir a Espiamos.com, tal com acrediten les comunicacions de treballadors amb aquesta companyia.