La ministra en funcions de Defensa, Margarita Robles, ha ordenat la "retirada temporal" de la fragata espanyola Méndez Núñez del grup de combat encapçalat pel portaavions USS Abraham Lincoln davant de l'escalada de tensió entre Washington i Teheran, han confirmat a EFE fonts de Defensa.

Segons avança El País la decisió de retirar temporalment la fragata espanyola va ser presa per la ministra a Brussel·les, on es trobava per assistir a una reunió de titulars de Defensa de la Unió Europea, que ha tingut lloc aquest dilluns.

Segons Defensa la "mesura temporal de retirada mentre el vaixell americà estigui a la zona" i que la fragata es reincorporarà a la flota quan aquesta reprengui els seus plans de completar la volta al món.

"La fragata està en una missió de circumnavegació i no entrarà en cap altre tipus de missió", han especificat les fonts del Ministeri, després de recordar l'escalada de tensió entre els Estats Units i l'Iran.

La flota ha creuat ja l'estret de Bab el Mandeb, que uneix el mar Roig amb l'oceà Índic, i es dirigeix a l'estret d'Ormuz per entrar al golf Pèrsic, que creuarà ja sense el vaixell espanyol.

Segons va informar l'Armada el mes de gener passat, la fragata "Méndez Núñez" (F-104) va sortir d'El Ferrol rumb a la costa Est dels Estats Units per a la realització dels exercicis necessaris per aconseguir la certificació de l'ensinistrament conjunt del CSG-12, grup de combat el vaixell insígnia del qual el portaavions nuclear "USS Abraham Lincoln".

L'objectiu dels exercicis era "aconseguir una completa integració com un dels escortes del portaavions americà", va informar l'Armada.

Després de finalitzar els exercicis, el mes d'abril passat la fragata es va incorporar al grup de combat per al desplegament previst per als següents mesos amb l'objectiu d'"incrementar el nivell d'interoperabilitat entre l'US Navy i l'Armada espanyola".

Començava així una missió de sis mesos de durada que hauria de portar a la Méndez Núñez a solcar la Mediterrània, el mar Roig, Golf Pèrsic, oceà Índic, mar de la Xina i oceà Pacífic, en una circumnavegació del globus que completaria tornant a Espanya pel canal de Panamà.

En aquella ocasió, l'Armada va subratllar que "la fragata Méndez Núñez durà a terme operacions navals en diverses parts del globus per contribuir a la pau i seguretat mundials, així com per protegir els valors de la llibertat i la democràcia de la societat en què vivim".

Com informa El País, el passat dia 8, durant la seva visita a la base aèria de Morón de la Frontera (Sevilla), on operen forces nord-americanes, Robles ja va subratllar que, en relació amb la crisi iraniana, "el compromís d'Espanya és amb la Unió Europea i els organismes internacionals, i allà és on adoptarem sempre les posicions comunes".

La ministra de Defensa va insistir que Espanya és un "soci seriós i fiable", però les seves Forces Armades només estan vinculades pels acords de la UE i l'OTAN, amb la qual cosa es desmarcava de decisions unilaterals dels Estats Units.