La indignació a l'església ortodoxa grega per l'aprovació del matrimoni igualitari s'ha intensificat i ha arribat a un nou punt de confrontació. Els clergues han demanat que els "legisladors immorals" siguin excomunicats i condemnats a l'ostracisme fora de l'església. No és només una amenaça, les autoritats eclesiàstiques de l'illa de Corfú han anunciat que a dos parlamentaris locals se'ls ha prohibit participar en qualssevol ritus religiosos. A aquests dos diputats se'ls ha acusat de cometre "el més profund error espiritual i moral" en recolzar el projecte de llei el 15 de febrer. 

"Per nosaltres, aquests dos diputats no es poden considerar membres actius de l'Església", va dir en un comunicat. "Els exhortem a penedir-se de la seva incorrecció". Si no ho fan, ha afegit el bisbat, els legisladors quedaran automàticament exclosos del ritu cristià de la comunió i d'altres actes eclesiàstics.

L'església s'ha mostrat obertament en contra de l'aprovació del matrimoni homosexual i ha fet una campanya implacable per tractar d'impedir-lo. Ja fa temps van amenaçar el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, i els diputats que votessin a favor. Aquesta amenaça es va recollir en una carta pública: "La nostra església ortodoxa està assetjada... S'hauria de convocar una revolució contra tots aquells que dilueixen la llei de Déu. El protagonista d'aquest crim moral, el primer ministre de Grècia i els 175 diputats del parlament grec, haurien de ser excomunicats". 

Legalització del matrimoni homosexual

El Parlament de Grècia va aprovar el passat febrer el matrimoni homosexual i l'adopció de menors per part de parelles del mateix sexe, una mesura impulsada pel Govern conservador. Amb 176 vots a favor, 76 en contra i 2 abstencions, la reforma es va aprovar amb comoditat, gràcies als vots de diversos partits opositors, ja que una part dels 158 diputats del partit governamental, la conservadora Nova Democràcia (ND), van votar en contra, es van abstenir o van sortir de la Cambra. Grècia es converteix així en el país número 20 d'Europa i el primer cristià ortodox a permetre el matrimoni de parelles del mateix sexe.

El cap de Govern conservador, Kyriakos Mitsotakis, va donar llibertat de vot als legisladors de la seva formació després de l'oposició interna de l'ala més conservadora. Des del 2015, Grècia reconeix una unió civil per a parelles del mateix sexe, encara que sense els mateixos drets que els del matrimoni heterosexual. El primer ministre va fer de l'aprovació del matrimoni igualitari una de les seves promeses clau a la campanya en què va aconseguir una clara victòria el juny del 2023, i ha mantingut la seva paraula malgrat la rotunda oposició de la molt influent Església ortodoxa.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!