La jove promesa del partit popular austríac (ÖVP) es va estavellar ahir arran d'un escàndol de corrupció. L'excanceller federal, Sebastian Kurz, es va veure obligat a dimitir per les acusacions de la Fiscalia Anticorrupció, que actualment està investigant deu persones i tres entitats en una trama que l'esquitxa a ell mateix, al seu cercle més íntim de col·laboradors i al seu partit.

El fins ara ministre d'Exteriors, Alexander Schallenberg, ha estat escollit pel mateix Kurz per rellevar-lo, després de rebre el vistiplau dels seus socis de govern, els Verds. Així i tot, sembla que Kurz no té intenció de distanciar-se del poder, ja que en comptes d'abandonar la política, passarà a fer-se càrrec del seu grup parlamentari. 

Escàndol

El fins ara canceller federal Kurz, nou dels seus col·laboradors i el ÖVP estan acusats de malversació i desfalc de diners públics. La Fiscalia els investiga per encarregar i publicar enquestes manipulades al diari sensacionalista Österreich (Àustria en alemany) per deixar malament al llavors líder conservador, Reinhold Mitterlehner.

Segons Efe, va ser gràcies a aquesta campanya de fake news que el llavors ministre d'Exteriors va aconseguir prendre les regnes del partit el 2017, trencar el govern de coalició amb el SPÖ socialdemòcrata i aconseguir una gran victòria en les eleccions. L'acusació de la fiscalia anticorrupció es basa en una sèrie de missatges de texts entre el canceller i els seus col·laboradors, que van ser confiscats en el marc d'una altra investigació.

La notícia de la investigació i el registre d'oficines i habitatges dels sospitosos va esclatar aquesta setmana poc després que la coalició de conservadors i Verds presentessin una reforma fiscal amb importants elements ecologistes, el que havia de ser un dels seus grans projectes com a govern. Per la seva part, sembla que els Verds han acceptat la destitució del canceller i no tenen intenció de trencar el pacte de govern. 

 

sucesor canceller austria Alexander Schallenberg efeAlexander Schallenberg, el successor de Kurz després de la seva dimissió / Efe


Imatge

El 2017, Kurz va ser escollit canceller federal d'Àustria per primer cop, convertint-se als seus trenta-un anys en la persona més jove en ocupar el càrrec. Va ser considerat pels seus col·legues conservadors un veritable 'nen prodigi' de la política:  Kurtz va ser secretari d'Estat als vint-i-tres anys i ministre d'Exteriors amb vint-i-set.

Segons Efe, els més crítics amb Kurz destaquen que l'estil del jove canceller se sostenia gràcies a un sofisticat sistema de control de la comunicació, amb desenes de treballadors dedicats a construir, polir i abrillantar la seva imatge. És per això que no sorprèn el fet que la suposada trama de corrupció estigui directament relacionada amb la manipulació de l'opinió pública i els mitjans de comunicació

En el seu discurs de dimissió, Kurz va assegurar que la seva sortida de l'Executiu només és una mesura "temporal" fins que la Justícia hagi esclarit les acusacions de corrupció, però una deliberació pot trigar molt de temps i desgastar la seva imatge. Si bé totes les enquestes indiquen que un terç de l'electorat del país el secunda de manera incondicional, com una espècie de "messies", Kurz és al mateix temps el personatge més rebutjat per la resta de l'espectre polític, que temen que l'excanceller segueixi liderant el país desde l'ombra. 

 

Foto principal: l'excanceller federal d'Àustria, Sebastian Kurz / Efe