D'ençà que fa dos anys que els talibans es van apoderar de l'Afganistan, els drets de les dones s'han reduït a la mínima expressió. Les dones sota la teocràcia islàmica que han construït els talibans han estat expulsades de tots els espais de la vida pública i això inclou l'escola. Les nenes i les dones afganeses no han pogut accedir a una educació reglada els passats dos anys, sota prohibició del govern talibà i la indignació de la comunitat internacional. Tanmateix, un futur on les dones vagin a l'escola sota el règim talibà no és del tot descartable. Segons l'exministra d'Educació abans de la presa del govern pels talibans, Rangina Hamidi, entre els talibans hi ha divisions internes respecte a l'educació de les nenes.

Hamidi no parla de la seva experiència prèvia a què els extremistes prenguessin el control del país, sinó d'experiència recent. Fa poc que l'exministra ha visitat el país i ha detectat aquestes fractures com una possible oportunitat de reimplantar part de l'educació a les dones. "Els talibans no són un monòlit. Hi ha diferències d'opinions dintre dels talibans, igual que amb qualsevol altre grup. I és evident, sobretot pel que fa al tema de la prohibició de l'educació de les nenes, hi ha molts dins dels talibans que donen suport a revocar del decret", ha afirmat Hamidi, en declaracions recollides per The Guardian.  "Em fa mal que, fins i tot després de dos anys, la comunitat internacional no hagi sabut com tractar amb els talibans, a costa de la gent i les noies de l'Afganistan", ha lamentat l'exministra.

Sense reconeixement, sense conseqüències: l'"apartheid de gènere"

L'ONU ha arribat a anomenar la situació que viuen les dones sota el règim talibà con "apartheid de gènere" i ha afirmat que no reconeixeran el govern actual de l'Afganistan fins que aquestes no canviï. Tanmateix, al marge de no reconèixer moltes ONG reclamen més conseqüències pels talibans. Per exemple, Amnistia Internacional (AI) va afirmar: "Tot i que es tracta d'un pas en la direcció correcta, la resolució no inclou l'obligació de retre comptes dels responsables de la vulneració sistemàtica de drets. Tampoc no fixa les mesures concretes que han d'adoptar els membres del Consell de Seguretat per donar suport a les iniciatives en curs destinades a restituir els drets a les dones i les nenes a l'Afganistan i a fer rendir comptes als talibans, com a autoritats de facto, per les seves violacions greus i sistemàtiques dels drets humans de les dones i les nenes". 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!