El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha assegurat aquest dilluns que els violents disturbis a França són conseqüència del "passat colonial" del país i de l'"arrogant cultura del racisme" que hi ha. En declaracions televisades després d'una reunió amb el seu gabinet, el mandatari turc ha relacionat la violència entre manifestants, la majoria d'origen magrebí, i policia a la "mentalitat colonial, arrogant i inhumana basada en la superioritat de l'home blanc". "Especialment en països coneguts pel seu passat colonial, el racisme cultural s'ha convertit en racisme institucional", ha afegit. 

🔴 Qui està cremant França? El perfil dels esvalotadors


Erdogan ha assegurat que "en l'arrel dels successos iniciats a França hi ha l'arquitectura social construïda per aquesta mentalitat" i ha destacat que la majoria dels immigrants "sistemàticament oprimits i condemnats a viure en barris marginals i guetos són musulmans". El líder turc, que es presenta com un defensor dels migrants musulmans a Europa, ha mostrat preocupació per si aquests disturbis provoquen "una nova onada d'opressió" cap aquest col·lectiu. "Els turcs han pagat el preu més alt de la islamofòbia", ha defensat. 

Si bé ha carregat contra el racisme cultural,  Recep Tayyip Erdogan s'ha posicionat en contra de les destrosses fetes pels manifestants a edificis públics, com ajuntaments, biblioteques i escoles, i també ha rebutjat els saquejos a les botigues. En aquesta línia, el president de Turquia ha lamentat que "la violència ha donat lloc, desafortunadament, a violència i ha desencadenat aquests esdeveniments". 

En canvi, des del govern d'Emmanuel Macron han rebutjat qualsevol acusació de racisme i d'actituds discriminatòries de la policia. Fonts de l'executiu francès han assegurat que no són unes conductes que es puguin generalitzar a tot el cos de la policia i han defensat que "França és un estat de dret", on s'aplica la mateixa llei a tothom. "No hi ha un tracte de favor", han puntualitzat, en referència als agents. 

El balanç de la revolta a França: 3.200 detinguts

El Ministeri de l'Interior francès ha informat de la detenció de 3.200 persones durant les protestes desencadenades aquest dimarts per la mort d'un menor d'edat a causa d'un tret policial. Els disturbis s'han produït en diversos indrets del país, principalment als suburbis de París, i també en altres grans ciutats franceses com Lió i Marsella. La darrera nit, la matinada d'aquest diumenge a dilluns, ja ha estat més calmada, amb 150 detencions, però el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, ha confirmat que s'ha arribat a un nivell d'arrestos "sense precedents". 

Pel que fa als detinguts, un 60% no té antecedents policials "i mai han estat objecte de cap control", segons han exposat des del ministeri. L'edat mitjana ronda els 17 anys, però també han participat en les protestes menors de 12 o 13 anys, vinculats a incendis i atacs contra les forces de seguretat. En total, el govern francès ha comptabilitzat 5.000 vehicles i 10.000 papereres incendiades, prop de 1.000 immobles danyats, 250 atacs contra comissaries i més de 700 policies ferits.