El Kremlin té el seu propi mecanisme de propaganda. Occident ha tardat a respondre a la Xina gastant milers de milions a escala mundial per difondre desinformació, incloent-hi missatges que estan alineats amb Rússia a Ucraïna, segons ha afirmat un enviat especial dels Estats Units. James Rubin, coordinador del Global Engagement Center, un organisme del departament d'estat dels EUA creat per "exposar i contrarestar" la propaganda i desinformació estrangeres, va fer els comentaris durant una gira europea aquesta setmana. 

"El pou ha estat enverinat per la desinformació xinesa i russa", ha exposat l'exfuncionari de l'administració Clinton. Sis setmanes després d'haver assumit el càrrec, va dir que el seu objectiu no era només una refutació passiva de la desinformació russo-xinesa sobre Ucraïna, sinó passar a l'ofensiva activa instant als països a no albergar a aquells que han estat exposats per difondre informació. 

En aquest sentit, ha afirmat que Rússia i la Xina estaven gastant milers de milions de dòlars en un esforç per manipular la informació, però va dir que Pequín estava operant globalment gastant més que Moscou. "Nosaltres com a nació i Occident hem estat lents en respondre i és un judici just que ens enfrontem a un desafiament molt, molt gran", ha dit als periodistes. "En l'espai de la comunicació, l'alineació entre la Xina i Rússia està gairebé completa". En aquest sentit, ha afirmat i recull el The Guardian, que "estava repetint i promulgant els arguments de Rússia sobre la guerra que va iniciar l'OTAN".

Fins on podria arribar la propaganda xinesa sobre Ucraïna?

Rubin ha posat èmfasi també en la mateixa administració dels Estats Units sobre la cooperació entre la Xina i Rússia, que podria arribar fins a un altre nivell: el subministrament d'armes letals a Moscou. En aquest sentit, l'exfuncionari de Clinton ha exposat que espera que la gent no cometés el mateix error sobre la Xina que la gent va cometre amb Rússia en el passat. La Xina ha negat repetidament les afirmacions que han dit que podria armar a Moscou, però els EUA podria intentar dissuadir la Xina o bé desafiar la seva afirmació que és neutral.

D'aquesta manera, ha verbalitzat la frustració respecte a alguns països del sud global perquè "ni tan sols poden admetre que es tracta d'una invasió i molt menys decidir de quin costat estan". Així, ha constatat que "per a alguns països africans, alguns d'asiàtics, Ucraïna és una guerra llunyana. Creuen que no reben suficient atenció de l'oest. Això fa que alguns mirin aquesta guerra a través d'una lent". 

La Xina no vol deixar sola Rússia

El president bielorús, Alexander Lukaixenko, ha arribat a la Xina amb l'etiqueta d'aliat clau de Putin. El mandatari ha arribat a la Xina en una visita de tres dies i s'espera que es reuneixi amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping. Tot plegat, uns dies després que Pequín presentés un document que explica la seva postura sobre una "solució política al conflicte d'Ucraïna".

El govern xinès va presentar un pla de pau per a Ucraïna compost per dotze propostes en un esforç per donar una solució política a la invasió russa d'Ucraïna. I en aquest context, Moscou ja hauria demanat a un fabricant xinès preparar 100 drons kamikaze. Alguns, però, encara dubten sobre si seria possible que la Xina enviés armes a Rússia per tot el que podria acabar comportant. 

 

Imatge principal: el president xinès, Xi Jinping / Efe