La situació a l'Iran continua sent molt complicada. Les protestes van començar el 16 de setembre, després que es confirmés la mort d'una jove de 22 anys, quan va patir un infart, segons les autoritats del país, en una de les comissaries de Teheran, on estava detinguda per la policia per no portar bé el vel. La mort de Mahsa Amini ha unit la societat i les protestes s'han vist fins en 20 ciutats diferents. Les dones estan liderant aquestes revoltes traient-se el vel, cremant-lo o enlairant-lo. 

A través de les xarxes socials s'estan viralitzant vídeos de noies iranianes cantant el famós Bella Ciao, una cançó partisana que s'utilitzava durant la Segona Guerra Mundial, en concret, a l'Emília i la Península Apenina. Els orígens de la cançó són incerts i l'autor és desconegut. És un càntic que evoca la resistència i la dignitat dels qui lluiten contra l'opressió. La lletra és una crida als camarades i simpatitzants de la causa, un anomenat a tots els que comparteixen el si no de l'opressió del règim. És labor dels qui quedin dempeus honrar la memòria dels caiguts, recordar el seu llegat, contar la seva història i continuar la seva lluita. Aquesta cançó representa tant l'anhel de llibertat com la vocació de lluita i la participació activa en el procés de la seva construcció.

Les protesten provoquen 41 morts

Almenys 41 persones han mort en les protestes que sacsegen l'Iran des de fa nou dies per la mort de Mahsa Amini, segons ha informat la televisió estatal iraniana. "Lamentablement, 41 persones han perdut la vida en els disturbis dels últims dies en diferents parts del país", ha anunciat la televisió IRIB. El canal estatal ha matisat que les dades responen al seu propi recompte i no a les oficials. El govern iranià organitza aquest diumenge noves marxes en suport del règim en una repetició del que ja fes el divendres, quan milers d'iranians van marxar en defensa del vel islàmic i en oposició a les protestes per la mort de la jove de 22 anys. Amini va ser detinguda el dimarts de la setmana passada per l'anomenada "Policia de la moral" a Teheran, on es trobava de visita, i va ser traslladada a una comissaria per a assistir a "una hora de reeducació" per portar mal col·locat el vel. 

El govern no ha donat dades sobre el nombre de detinguts, ni tampoc existeixen dades oficials completes, però la província de Guilan va informar aquest dissabte de la detenció de 736 "esvalotadors". D'altra banda, a conseqüència de les protestes, les principals universitats de Teheran van suspendre aquest dissabte les classes presencials i van optar pels ensenyaments "en línia", una mesura que s'aplicarà al llarg d'aquesta setmana. Les autoritats educatives han justificat la mesura per dos festius d'aquesta setmana i la suspensió de les classes presencials va ser anunciada ahir a la tarda en la majoria de casos. El canvi a les classes "en línia" es produeix malgrat que les connexions a internet es troben fortament restringides al país des de fa dies. La internet fixa es troba molt alentit, mentre que les xarxes mòbils estan sent tallades a les tardes i nits per a controlar les protestes. Sobre aquesta problemàtica, l'Iran ha acusat els Estats Units d'intentar violar la seva sobirania després que Washington autoritzés les empreses tecnològiques a ampliar els seus serveis al país persa, en resposta a les restriccions d'internet per a atallar les protestes. "Els intents de violar la sobirania de l'Iran no es quedaran sense resposta", va afirmar la passada nit a Twitter el portaveu del Ministeri d'Exteriors iranià, Naser Kananí.