Plou per primer cop sobre el cim del casquet glacial de Groenlàndia (3.216 m), un dels punts més alts del país, posant en evidència un cop més els efectes de la crisi climàtica. En una onada de calor i pluges que ha arrasat l'illa, els científics han quedat atònits en registrar precipitacions sobre aquesta capa de gel per primer cop d’ençà que hi ha dades disponibles. Segons els experts, la pluja farà que el gel sigui encara més susceptible a desfer-se. 

Temperatures rècord

Les temperatures aquest estiu han assolit uns nivells sense precedents arreu del món, juntament amb desastres naturals que han sacsejat Europa. A Groenlàndia, l'estiu ha estat especialment dur. Les xifres apunten que alguns punts del país haurien arribat a marcar 18 graus més del que es considera normal en aquesta època de l'any. 

Pel que fa a les pluges, s'estima que un total de set mil milions de tones d'aigua haurien caigut sobre Groenlàndia en aquest episodi mai vist abans. I és que d’ençà que se'n té constància, els meteoròlegs mai havien registrat pluja al cim de gel, on les temperatures es van mantenir per sobre dels zero graus durant nou hores.

Desglaç

El desglaç massiu dels casquets de gel arreu del món fa apujar el nivell del mar. La fusió del casquet de gel de Groenlàndia, que és el segon més gran del món per darrere de la d'Antàrtida, és responsable pel 25% de l'increment del nivell del mar arreu del món. A mesura que la temperatura de la Terra creix, alerten els científics, s'espera que aquest percentatge creixi. 

1,5 °C

La publicació del nou informe del Grup Intergovernamental d'Experts per al Canvi Climàtic (IPCC, en les sigles en anglès), vinculat a les Nacions Unides, sobre els efectes "irreversibles" del canvi climàtic ha disparat totes les alarmes. Segons la nova recerca, l'escalfament global avança sense descans i la mà humana és a darrere d'aquest de forma "inequívoca".

Ara només queda minimitzar els danys del que ha provocat la humanitat i per fer tal cosa s'ha de mantenir l'augment de la temperatura mitjana del planeta en 1,5 °C. Es tracta de la xifra mínima estipulada en els acords de París, el compliment dels quals fins ara deixa molt a desitjar. La temperatura pujarà i els seus efectes seran desastrosos, això ja és un fet. La diferència entre el desastre i l'Harmagedon serà si puja només 1,5 °C o l'augment arriba als 2 °C.

Europa no se salva i molt menys el mar Mediterrani. Com ha apuntat el darrer informe de l'IPCC, un dels punts més calents del canvi climàtic és el mar Mediterrani i els seus voltants. 

En aquest territori experimentarem un descens de les pluges a l’estiu i un augment de les sequeres. Espanya és dels estats de la regió que més patirà els efectes de l'escalfament global. Augmentaran els dies de l'any amb més de 35 graus i el risc d'incendis es dispararà, com ja està passant aquests dies a Grècia i Turquia.

 

Foto principal: el casquet de gel a Groenlàndia / Europa Press