Sembla que Elon Musk li ha agafat el gust a la polèmica. El fundador de Tesla va anunciar el passat dissabte, per sorpresa, que ja no seguiria pagant les despeses del sistema Starlink a Ucraïna, però ara ha fet marxa enrere i ha confirmat que finalment això no serà així. Starlink és un servei d'internet que funciona a través de satèl·lits propis i que ha ajudat a l'exèrcit, la població i l'administració d'Ucraïna a mantenir les connexions durant els atacs de Rússia. Musk, que va oferir aquest servei a l'inici de la guerra, va anunciar per sorpresa que a partir d'ara ja no en cobriria les despeses i que hauria de ser el Pentàgon qui ho fes. "No estem en condicions de donar més terminals a Ucraïna ni de finançar els terminals existents durant un període de temps indefinit", va afirmar Musk. Ara, però ha fet marxa enrere i res canviarà pel que respecta al servei de Starlink en territori ucraïnès. Així ho ha confirmat a Twitter. "Al diable amb això... Tot i que Starlink encara perd diners i altres empreses estan rebent milers de milions de dòlars dels contribuents, continuarem finançant a Ucraïna de franc", va escriure.

El govern ucraïnès va explicar que el sistema d'internet de Musk els ha ajudat a recuperar infraestructures clau atacades per Rússia en els darrers mesos i, per tant, quedar-se sense aquest servei seria un revés important per a l'exèrcit de Zelenski. Després d'anunciar la seva decisió, les xarxes es van omplir de crítiques i retrets cap a Musk, qui finalment s'ha retractat. El programa Starlink costa 20 milions de dòlars al mes de mantenir, segons el magnat sud-africà. Recentment, va dir que SpaceX havia gastat 80 milions de dòlars fins ara per mantenir Ucraïna en línia. "A part dels terminals, hem de crear, llançar i mantenir els satèl·lits de reposició i les estacions terrestres", va escriure a Twitter. "També ens hem hagut de defensar dels atacs cibernètics, que s'estan fent més difícils", va afirmar. Després de la decisió de Musk, el Pentàgon va anunciar que estava "estudiant" fer-se càrrec de les despeses que suposava el sistema, però no va donar més detalls.

El viceprimer ministre d'Ucraïna, Mikhailo Fedorov, va minimitzar les tensions amb Musk, escrivint a Twitter que el multimilionari "és un dels principals donants privats del món que donen suport a Ucraïna". "Starlink és un element essencial de la nostra infraestructura crítica", va afirmar. A banda del sistema Starlink, Musk s'ha implicat personalment en la resolució del conflicte, tot i que ha rebut moltes crítiques a les seves controvertides propostes. El bilionari va afirmar que Ucraïna podria cedir territoris ocupats per Rússia amb l'objectiu de buscar una solució pacífica, però l'ambaixador sortint d'Ucraïna a Alemanya, Andrij Melnyk, va publicar un tuit que deia a Musk que se n'anés "a fer punyetes".

Fa pocs dies el fundador de Tesla i SpaceX també va afirmar que havia estat parlant amb Putin, però finalment va confirmar que això no era del tot cert i que l'única vegada que havia parlat amb el mandatari rus va ser fa divuit mesos. "Vam parlar de l'espai", va puntualitzar Musk. Sens dubte sembla que Musk està ben implicat en el conflicte, tot i que sovint les seves declaracions no són massa ben rebudes entre els usuaris de les xarxes i els dirigents europeus.