Les autoritats italianes han recuperat 60 cadàvers i han rescatat 80 persones després que el passat diumenge naufragués una embarcació que transportava a més de 200 persones des de Turquia. L'embarcació era molt precària i duia quatre dies de travessia quan finalment ha naufragat a la regió italiana de Calàbria. Tot plegat es produeixen en plena pluja de crítiques contra les autoritats italianes i el seu govern per la deficient gestió del naufragi, del que feia hores que tenien informació sobre la qual no van acatar pràcticament. 

La policia italiana ha confirmat que entre els 60 morts hi ha un nounat i almenys 12 menors d'edat. Els cossos de totes les víctimes s'han anat localitzant al llarg de diversos quilòmetres de la costa de Calàbria, als voltants de la platja de Steccato (província de Crotone). Segons recull Efe, les autoritats no descarten que el nombre de morts encara augmenti més i s'acabi situant al voltant del centenar, ja que  a la barca hi viatjaven entre 200 i 250 migrants, d'acord amb els primers testimonis dels supervivents.

Què va passar amb l'embarcació? 

En un primer moment les autoritats van creure que la barca es va partir després de xocar amb unes roques, els supervivents van explicar que el motor que l'empenyia va explotar a la meitat de la nit, causant desenes de ferits i, finalment, fent miques l'embarcació.

Les autoritats italianes ja coneixien l'existència d'aquesta embarcació des del dissabte, quan van ser alertades per un helicòpter d'una patrulla de l'agència Frontex. Després de la trucada, un dispositiu va sortir a buscar-lo, però les condicions agitades del mar i la foscor van impedir seguir les operacions i van obligar els seus agents a tornar a terra.

Tot plegat va acabar desembocant en l'actual tragèdia. Els 80 supervivents que s'han localitzat van arribar pels seus propis mitjans a la costa italiana, on van ser atesos per la Guàrdia Costera i la Creu Roja. Una vintena han estat traslladats a l'hospital de Crotone mentre que la resta roman en un alberg.

L'estricta política migratòria d'Itàlia

La tragèdia s'ha produït tres dies després que el Parlament italià aprovés aquest dijous un nou decret migratori, elaborat pel Govern liderat pels ultradretans Germans d'Itàlia, que modifica substancialment les operacions d'auxili dels vaixells d'ONG. Aquestes entitats han denunciat en repetides ocasions que des de fa mesos les autoritats italianes assignen ports llunyans, al nord i al centre d'Itàlia, als quals triguen a arribar fins a quatre i cinc dies desatenent les seves operacions a la zona del Mediterrani central, on naufraguen la majoria d'aquest tipus d'embarcacions.

En nou govern d'extrema dreta d'Itàlia se sustenta en una bel·ligerant política antiimmigratòria, de la que Giorgia Meloni ha fet bandera des de la campanya electoral.