Tot acaba en una suma. Al final del dia, hora de Barcelona, Joe Biden necessita 17 vots electorals per arribar a la Casa Blanca i és el candidat que té més opcions diferents de fer majoria. També necessita molta paciència: Trump i la campanya republicana martellegen amb els seus advocats tot amenaçant amb impugnacions, al·legacions, anul·lacions i recomptes. Sigui com sigui, aquests 17 poden sortir d'Arizona (11) i Nevada (6). Biden encara pot esperar ensarronar Pennsilvània (20) i Geòrgia (16) i encara li donen vida a Carolina del Nord (15). En tots aquests estats, fora d’aquell últim, Biden i els demòcrates hi tenen millors opcions que Trump i els republicans.

El resultat va per la corda fluixa i la tensió és gran. El moment és tan increïble que fins i tot l’empat a 1.515 d’aquella assemblea de la CUP semblarà broma. A última hora d’aquest dimecres, The New York Times donava Geòrgia a Biden, mentre que a Arizona faltava comptar els comtats trumpistes i la diferència a Nevada era molt petita, de manera que Trump i Biden podrien empatar a 269, deia un analista de 2020.cat.

El gran premi: Pennsilvània

Pennsilvània és el gran premi d’aquest recompte. L’únic republicà que hi ha guanyat en les últimes vuit eleccions és, precisament, Donald Trump, el 2016. Va derrotar Hillary Clinton pels pèls: poc més d’un punt. En aquest cicle, ambdues candidatures han multiplicat la publicitat i els actes a l’estat, el més visitat l’últim dia de campanya i el mateix dia de les eleccions. Pennsilvània no espera resultats definitius fins al 6 de novembre, data en què els advocats dels perdedors arrencaran la batalla legal que pot ajornar unes quantes setmanes la proclamació del vencedor. Paciència, doncs.

donald trump acn

Donald Trump en un acte de campanya

La llei electoral de Pennsilvània —com les de Wisconsin i Michigan— prohibeix processar paperetes enviades per correu electrònic (desensobrar, verificar la identitat, l’aptesa i la signatura del votant) abans del dia de les eleccions. A més a més, el Tribunal Suprem estatal va autoritzar les autoritats electorals a acceptar vots per correu fins al 6 de novembre si s’havien tramès el dia de les eleccions o abans.

Aquesta decisió està recorreguda pels republicans al Tribunal Suprem dels EUA, que ha ajornat la decisió fins després de les eleccions. Pel que pugui ser, la secretària d’Estat de Pennsilvània ha organitzat el recompte separant les paperetes que van arribar després del dia de les eleccions. Això facilitarà anul·lar els vots si, eventualment, l'hi mana el Suprem, que ara compta amb una majoria conservadora reforçada. Hi ha dos recursos més contra les votacions anticipades en dos districtes de majoria demòcrata. La campanya republicana —inclòs el president Trump— ha dedicat molts esforços a aquesta mena d’accions legals, destinades a evitar o suprimir el vot, especialment als estats del Sud que veien més en perill: Florida, Geòrgia, Carolina del Nord. Diferències tan estretes com les que es ventilen en aquests estats fan que qualsevol anul·lació atorgui la majoria.

L'altre camí de Biden

Al marge de Pennsilvania, Joe Biden té un altre camí a la victòria. Amb Wisconsin al sarró, lidera a Arizona (dos estats que poden acabar el recompte el 4 de novembre) i a Michigan. A més, li queda Nevada, que anunciarà resultats aquests dijous. Amb aquests quatre estats, Biden seria president encara que Trump guanyi Carolina del Nord i Geòrgia.

Per seguir a la Casa Blanca, Trump ha de mantenir el seu avantatge als dos estats del Sud i pispar a Biden almenys un dels altres quatre. Ho té difícil. Per això la campanya republicana ha engegat l’estratègia intimidatòria de declarar la victòria prematurament; acusar falsament i sense base els demòcrates de fer trampes i esperar l’ajut dels tribunals. Treballar als centres de recompte és, ara mateix, més perillós que la feina de John McClane a La jungla de cristal.