El príncep del  Regne Unit, Andreu de York, és una altra vegada centre d'un escàndol sexual després de la demanda civil que ha presentat als EUA una presumpta víctima, Virginia Giuffre, que l’acusa d'haver abusat d'ella quan era menor d'edat, malgrat que el fill de la reina Isabel II ha negat tals al·legacions.

Giuffre, que en repetides ocasions va acusar el príncep d'haver abusat d'ella quan tenia 17 anys, ha fet un pas més en el seu enfrontament amb el duc de York, en presentar la demanda a Nova York en virtut de la Llei de Víctimes de Menors d'aquesta ciutat.

La dona, de 38 anys, al·lega que el fill d'Isabel II va abusar d'ella sense el seu consentiment i que fins i tot ell estava al corrent que era víctima de la xarxa de tràfic sexual de Jeffrey Epstein, condemnat en EUA per abusos sexuals abans de suïcidar-se el 2019.

El príncep Andreu guarda silenci


El príncep Andreu no s'ha pronunciat encara sobre la demanda presentada ahir per Giuffre, però el 2019 va concedir una entrevista a la BBC en la qual va negar de manera categòrica conèixer aquesta dona o haver tingut relacions sexuals amb ella, malgrat que una foto en la qual apareixen els dos ha sortit publicada en la premsa. "No me'n recordo haver-me reunit amb aquesta senyora, en absolut", va arribar a dir el duc a la BBC.

No obstant això, el príncep va reconèixer que va ser un error haver socialitzat amb Epstein, qui va ser parella de Ghislaine Maxwell, molt amiga del duc de York i que actualment està acusada als EUA de conspirar amb l'empresari per abusar d'algunes de menors d'edat. El príncep va reconèixer al seu dia haver-se allotjat diverses vegades en les residències d'Epstein als EUA, però va dir que mai no va sospitar que hi hagués un comportament inapropiat per part de l'empresari.

La víctima va admetre el dany emocional dels abusos


En la demanda, de la qual han informat els mitjans nord-americans, s'assenyala que Giuffre va patir "una significativa angoixa psicològica i emocional", en ser obligada a mantenir relacions íntimes amb el príncep a Londres i Nova York.

"En aquest país (EUA), cap persona, sigui president o príncep, no és per sobre de la llei i a cap persona, sense importar si no té poder o és vulnerable, no se la pot privar de la protecció de la llei", assenyala la demanda. "Fa vint anys, el benestar, el poder, la posició i els vincles del príncep Andreu li van permetre abusar d'una nena espantada, vulnerable, sense ningú que la protegís", agrega.

El 2019, Giuffre havia assegurat que, després d'haver estat presentada per Epstein al duc de York, aquest últim la va obligar a tenir relacions sexuals tres vegades entre 1999 i 2002, quan ella era menor, cosa que el fill d’Isabel II ha negat rotundament. Giuffre va admetre també que no va ser fàcil prendre la decisió de presentar la demanda, a causa de les seves responsabilitats com a mare. "Però sabia que si no iniciava aquesta acció, els decebria a ells i a totes les víctimes", va agregar.

El duc de York roman apartat de la vida pública

L'escàndol que ha provocat aquest cas va portar el príncep Andreu a comunicar el novembre de 2019 que s'apartava de la vida pública per un termini indeterminat per evitar fer malbé la imatge de la monarquia i de les organitzacions amb les quals ell col·laborava.

Andreu es va veure obligat, a més, a apartar-se de les funcions públiques després que diverses organitzacions amb les quals ell estava vinculat decidissin el 2019 distanciar-se d'ell. L'última vegada que el duc de York va ser vist en públic va ser l'abril passat en el funeral del seu pare, el duc d'Edimburg, celebrat al castell de Windsor, als afores de Londres.