El primer ministre islandès, Sigmundur David Gunnlaugsson, ha presentat aquesta tarda la dimissió després que ha estat rebutjada la seva petició de dissoldre el Parlament arran de la crisi oberta per la seva aparició amb els papers de Panamà. La petició no havia estat acceptada pel president del país, Ólafur Ragnar Grímsson

La dimissió s'ha produit després que dilluns milers de persones es van concentrar al costat del Parlament de la Reykjavík per exigir aquesta mesura al primer ministre, per les revelacions dels papers de Panamà, conforme a les quals va mantenir amb la seva esposa una empresa en un paradís fiscal. Segons mitjans locals, durant la manifestació es van llançar iogurts i ous contra la seu parlamentària.

Anteriorment, les quatre forces de l'oposició –socialdemòcrates, Pirates, Esquerra Verds i Futur Brillant– havien formalitzat la sol·licitud d'un vot de censura, en la qual es demanava que es retirés la confiança al polític, la dissolució del Parlament i la convocatòria de noves eleccions.

Una entrevista incòmoda

Hores abans, Gunnlaugsson havia expressat davant de la televisió islandesa la determinació de seguir al capdavant del govern i va apostar per esgotar la legislatura perquè els electors mostressin la seva opinió en els pròxims comicis, previstos per a la primavera del 2017, malgrat que en una entrevista prèvia es va posar manifestament nerviós davant de les preguntes de periodistes sobre el cas que ha transcendit en els papers panamenys.

Els papers de Panamà, difosos per diversos mitjans i el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació, mostren que Gunnlaugsson i la seva esposa, Sigurlaug Pálsdóttir, eren amos d'una societat de les Illes Verges Britàniques anomenada Wintris, amb gairebé 4 milions de dòlars en bons als tres principals bancs islandesos, que es van enfonsar en la crisi de 2008.

Gunnlaugsson, líder del Partit Progressista, va entrar al Parlament islandès el 2009 i a finals d'aquell any va vendre el seu 50 % de participació en Wintris a la seva esposa per un dòlar. El primer ministre va insistir que en cap moment ni ell ni la seva dona no van fer ús d'aquesta firma per evitar pagar impostos a Islàndia.