L'equip del fundador de WikiLeaks, Julian Assange, ha afirmat aquest dimarts que el procés de la seva extradició als Estats Units, que afronta per difondre informació confidencial d'aquest país el 2010, crearà "un precedent per a tots els periodistes". Així ho han assegurat en una roda de premsa l'actual director de Wikileaks, Kristin Hrafnsson; la seva advocada, Jennifer Robinson, i els diputats australians George Christensen i Andrew Wilkie.

El procés d'extradició començarà el pròxim 24 de febrer i s'espera que Assange comparegui en persona davant del jutge i que el procés, al qual aniran diversos observadors internacionals, sigui posposat fins al maig.

Hrafnsson ha advertit que el resultat del judici al Regne Unit, que respon a una petició de lliurament emesa pels EUA el maig passat, determinarà "el futur del periodisme", perquè decideix "què succeeix amb un periodista que difon informació veraç i d'interès públic d'un Estat".

Hrafnsson ha afegit que "no cap dubte" que Assange va actuar com a periodista quan va difondre els registres militars nord-americans de les guerres de l'Afganistan i l'Iraq i milers de cables diplomàtics que van revelar abusos dels drets humans per tot el món.

Assange, de 48 anys, està reclòs a la presó d'alta seguretat de Belmarsh, a Londres, des de l'any passat, i ha rebut el suport de diaris com The Guardian o The New York Times i d'associacions com Reporters sense Fronteres i Amnistia Internacional.

Detingut l'any 2010 al Regne Unit a petició de Suècia per un cas de violació que es va acabar arxivant, Assange ha passat els últims deu anys confinat, primer sota arrest domiciliari i després refugiat a l'ambaixada de l'Equador a Londres fins que l'any passat el país sud-americà li va retirar l'asil polític. Va ser llavors quan els Estats Units van demanar al Regne Unit la seva extradició per 18 presumptes delictes d'espionatge i conspiració per cometre intrusió informàtica, que, de ser trobat culpable en aquest país, porten uns 175 anys de presó.

No tindria un judici just

Hrafnsson ha sentenciat que que "és impossible" que Assange tingui un judici just als Estats Units perquè el seu cas "està polititzat" i ell és "un pres polític", a més que els EUA han dit que no considera que "els estrangers estiguin protegits per la Primera Esmena" de la seva Constitució, que vetlla per la llibertat d'expressió.

L'actual director de Wikileaks ha afegit que "els EUA han decidit que pot perseguir els periodistes allà on resideixin al món, que té jurisdicció universal, com ara, que prova d'extradir a un australià des del Regne Unit als Estats Units per una publicació que va succeir fora de les fronteres nord-americanes." Alhora ha comentat que aquest cas hauria de ser de gran preocupació per a tots els periodistes.

Per la seva part, Robinson, la seva advocada, ha avançat que, en cas d'extradició, el procés judicial podria durar anys i ha afegit que els EUA argumentarien que Assange és un haker que va causar danys personals amb les seves revelacions, el que la defensa refutarà.

Estat de salut d'Assange

Al final de la roda de premsa, John Shipton, el pare d'Assange, ha declarat que l'estat de salut del seu fill, que estava molt deteriorat, "ha millorat", després que se l'hagi deixat sortir de la seva cel·la d'aïllament, en la qual portava des que va ingressar a la presó, i ha iniciat un règim d'exercicis, encara que també ha indicat que el tracte que ha rebut equival a "tortura".

Alhora, Hrafnsson ha apuntat que la sortida d'Assange de la seva cel·la d'aïllament en solitari és, en part, gràcies a la campanya que van fer els altres presos, que van demostrar "més humanitat que la que de vegades hi ha fora" de la presó.

Més d'un centenar de metges han demanat queAssange rebi atenció mèdica urgent a la presó per resoldre els seus problemes de salut física i mental, en una carta publicada avui a la revista científica The Lancet.