ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Una derivada de la guerra a Ucraïna també és l'ecologisme. Vladimir Putin no té cap mena de mirament en augmentar la petjada de carboni a casa seva i, ara, vol replicar el model a Ucraïna per treure, de retruc d'aquesta guerra, fusta dels seus boscos. Les autoritats russes planegen talar i vendre boscos ucraïnesos, segons un comunicat publicat el 15 de març per la Direcció Principal d'Intel·ligència (GUR) del Ministeri de Defensa d'Ucraïna. I adjunta les proves amb una carta del ministre de Defensa rus, Serguei Xoigu, al president rus Vladimir Putin on detalla les intencions.

Malgrat tot, encara no hi ha manera de confirmar de forma independent l'autenticitat del document publicat. I per la seva banda, el Ministeri de Defensa rus no ha comentat aquesta publicació. Però ara mateix ja hi ha punts verds en risc. Segons la mateixa Direcció Principal d'Intel·ligència del Ministeri de Defensa d'Ucraïna, tots els boscos que van acabar al territori controlat temporalment per les tropes russes es troben en aquests moments dins la "zona de major risc". El document pretén obtenir un permís per a la desforestació total dels "boscos, arbres, arbusts i plantes verdes" ucraïnesos.

275996128 271073901870704 7637626393926218910 n

Document del servei d'intel·ligència ucraïnès com a prova de les intencions del Kremlin amb la tala de boscos

Objectiu: la fusta

Shoigu demana permís per talar boscos i espais verds i utilitzar-los per crear fortificacions "en una operació militar especial", seguint el vocabulari rus per tapar el concepte explícit de guerra. “La tala està prevista per a qualsevol intensitat i edat, independentment de la forma de propietat i la categoria del terreny amb dret d'aprofitament de la fusta resultant”, especifica . Al mateix temps, la carta assenyala que la fusta que no s'utilitza per a les necessitats de l'exèrcit rus "es vendrà i els fons rebuts s'utilitzaran per donar suport a l'exèrcit ocupant", informa la intel·ligència ucraïnesa.

Per tot plegat, s'ha activat l'alerta ecològica: “La tala total d'espais verds és un altre delicte terrible dels ocupants i la creació d'ecocidi. L'última vegada que va passar una cosa així al territori d'Ucraïna va ser durant l'ocupació nazi. Quan els invasors van destruir i emportar valors materials i naturals ", comenta el departament d'intel·ligència ucraïnès. El concepte d'ecocidi és el dany massiu i la destrucció dels ecosistemes, és a dir, un dany greu a la naturalesa de manera generalitzada a llarg termini. I les maneres de dur-lo a terme són diverses: la desforestació però també la pesca industrial, els abocaments de petroli, la mineria al fons del mar, la fractura hidràulica, entre d'altres.

Les polítiques sostenibles de Putin no són una prioritat, tampoc per a la seva Rússia. Des de la creació de la Federació de Rússia no hi ha hagut cap avaluació de "l'eficiència del carboni" de la gestió forestal, així com la recol·lecció i exportació de fusta. Fins i tot la quantitat del potencial d'absorció de la silvicultura del país en equivalent de carboni encara no s'ha determinat oficialment, i les seves estimacions en diverses fonts difereixen en un ordre de magnitud. Així mateix, no s'ha establert el preu del recurs absorbent dels boscos i la gestió forestal. El darrer gran escàndol va ser l'any 2016, quan van començar a aparèixer informes sobre la tala de grans conjunts d'arbres als parcs forestals de Moscou. 

En perill els Carpats?

Per la seva banda, des d'Ucraïna hi ha en risc un dels seus grans patrimonis. L'any 2007, la Unesco va incloure per primera vegada en el seu llistat de naturalesa els boscos de faigs primigenis dels Carpats. Fins a l'any 2021, l'organització ha anat ampliant aquesta llista amb altres fagedes d'aquesta serralada de l'Europa oriental que passa per Ucraïna però també està delimitat per Eslovàquia i Romania, on es protegeixen exemplars d'arbres de fins a 55 metres d'alçada, com trobem en el bosc Stuzhytsia, on també ha estat un centre de maratons que fins ara eren un pols d'atracció de maratons i amants de la natura.