Els papers classificats dels Estats Units i de l'OTAN que s'han filtrat els darrers dies han deixat en evidència la confiança de Washington en les estratègies ofensives d'Ucraïna. Les tropes del grup Wagner van conquerir la localitat de Krasna Hora a mitjans de febrer i només un mes després van entrar a l'acereria d'Azom, aquesta ofensiva no va agradar i en mitjans com The Washington Post, Wall Street Journal o el New York Times van publicar reportatges i articles d'opinió que definien la situació a Bakhmut com a dramàtica, i consideraven un error gravíssim la decisió de l'alt comandament ucraïnès de mantenir-se al territori en lloc de retrocedir. Ara, aquests documents apunten que algú del Pentàgon estava certament enfadat amb aquestes decisions. Així doncs, les filtracions dels documents secrets de la defensa estatunidenca confirmen que excepte el suport públic del general Milley, cap de l'Estat Major Conjunt estatunidenc, a Arlington estaven en contra de les decisions de Zelenski, Zaluzhnyi i Sirskii. 

Pentàgon EUA
Façana del Pentàgon a Virgínia als Estats Units / EFE

Situació impossible a Bakhmut

La informació filtrada a través de les xarxes socials, l'autenticitat de la qual no està confirmada, revela que durant el mes de febrer els Estats Units consideraven impossible la defensa de Bakhmut, i suposava una pèrdua de temps i d'efectius. A més, els EUA opinaven que el risc d'aquesta lluita era enorme i que, entorpia una possible contraofensiva posterior, ja que, suposava malgastar munició i vides humanes en una lluita en la qual no tenen sortida. Amb tot, en aquests documents es destapen que són múltiples les fonts que apunten a una enorme contrarietat del Pentàgon davant d'una contraofensiva ucraïnesa pensada per aquesta primavera-estiu. 

Joe Biden i Volodimir Zelenski
Joe Biden i Volodímir Zelenski en una trobada a Kíiv / Europa Press

En aquests documents filtrats tant els EUA com Ucraïna queden en mal lloc, una situació molt favorable per al Kremlin, que fa sospitar que es podria tractar d'una filtració interessada o un ciberatac, segons apunta El Español. I és que no només l'exèrcit ucraïnès estaria en una situació límit, sinó que la intel·ligència estatunidenca s'hauria dedicat a espiar als seus aliats, com la mateixa Ucraïna, Corea del Sud i Israel. Malgrat les informacions, és una evidència que l'exèrcit rus no acaba de fer-se amb Bakhmut, tot i haver-hi destruït per complet la llar de 75.000 persones abans de l'inici de la guerra. La carretera que uneix la part aquest de la ciutat amb el centre neuràlgic de Chasiv Yar continua oberta, encara que enmig d'intensos bombardejos. 

Resposta contundent dels Estats Units

La resposta dels Estats Units a la filtració dels documents no s'ha fet esperar. El secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin, va prometre aquest dimarts que el seu país es pren "molt de debò" la investigació sobre els documents secrets del Pentàgon filtrats en xarxes socials que han inquietat a alguns països aliats. "No puc dir molt perquè el Departament de Justícia l'està investigant, però ens prenem aquest tema molt de debò", va declarar el cap del Pentàgon en una roda de premsa. Austin va afirmar a més que Washington continuarà treballant "de prop" amb els seus aliats i socis, i va advertir que "res" podrà evitar que el govern de Joe Biden "garanteixi la seguretat dels Estats Units". Les revelacions haurien generat a més suspicàcies entre els aliats dels Estats Units sobre les capacitats de Washington per guardar informació confidencial. El secretari de Defensa, qui va saber de la filtració el 6 d'abril, va dir que desconeix si hi ha altres documents que porten en internet més temps que els trobats fins ara, però va prometre que la investigació seguirà fins a "determinar tot l'abast" de la filtració.

 El secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin
 El secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin / Europa Press