Dinamarca també es posa en alerta per una violació de l'espai aeri per part de l'exèrcit rus. Després que Suècia denunciés ahir la intrusió d'un avió de reconeixement de Rússia en el seu territori el divendres al vespre, Copenhaguen també ho ha fet aquest diumenge en identificar el mateix model d'avió, un Antonov 30 destinat a fer tasques de reconeixement, en el seu espai aeri. Segons les autoritats del país, dos caces de l'exèrcit danès el van perseguir fins que el van retornar a l'espai aeri rus. En resposta a aquesta violació, el govern danès ha cridat l'ambaixador rus a consultes per demanar explicacions enmig d'un moment tan delicat per la guerra a Ucraïna.

Incursió a l'espai aeri danès

L'ambaixador rus a Dinamarca, Vladímir Barbin, té una cita demà dilluns amb el Ministeri d'Afers Exteriors danès, Jeppe Kofod, per explicar l'incident de divendres. El titular d'aquesta cartera, ha expressat la seva indignació a Twitter amb aquest missatge: "El que ha passat és completament inacceptable i particularment en l'actual situació de la guerra d'Ucraïna", ha etzibat. Segons mitjans danesos, l'avió rus estava situat a l'est de Bornholm i va travessar momentàniament l'espai aeri de Dinamarca, un modus operandi exactament igual que en la incursió d'ahir a Suècia. També en aquest cas, dos caces de les forces armades daneses van perseguir l'avió rus fora del seu territori. Per la seva banda, les autoritats militars de Suècia ja estaven monitorant la nau russa des de la nit anterior, quan el van localitzar a l'est de Bornholm. "Va volar cap a territori suec. Durant un curt període, l'avió va violar l'espai aeri suec i després va abandonar la zona", informa el diari. Les mateixes fonts també afirmen que van seguir l'avió rus amb caces i que fins i tot el van poder fotografiar.

L'advertència de Rússia

Tant Dinamarca com Suècia al·leguen que un avió rus AN-30 es va endinsar sense permís en el seu espai aeri el divendres a la nit, quan volava a l'est de l'illa danesa de Bornholm, al mar Bàltic, que es troba davant de la costa sud-est de Suècia. Des de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna ara fa més de dos mesos, hi ha hagut un intens debat a Suècia, així com a la veïna Finlàndia, sobre la possibilitat d'unir-se a l'OTAN i trencar amb la seva neutralitat històrica. Rússia ha advertit repetidament als dos estats més septentrionals de la UE contra tal moviment perquè diu que desestabilitzaria l'equilibri de la pau a Europa. Per la seva banda, Dinamarca ja és membre de l'aliança militar.