Dues persones que es feien passar per comerciants d'antiguitats amb nacionalitat de països sud-americans han estat detinguts a Eslovènia acusats d'estar espiant per a Rússia, informen avui els mitjans locals. La fiscalia ha confirmat la informació a l'agència de notícies STA, i detallen que dos estrangers foren detinguts el passat 5 de desembre a Ljubljana sota la sospita d'haver actuat com a espies estrangers, accions per les quals s'enfrontarien a vuit anys de presó. Segons aquesta font, la instrucció judicial està en curs, però no han transcendit més detalls. No es tracta del primer cas d'espionatge que esclata a Europa arran de la invasió russa d'Ucraïna. A finals de 2022, Noruega va empresonar preventivament una vuitena de persones acusades d'espiar amb drons i fotografiar instal·lacions protegides pel govern. Un home amb passaport brasiler també fou detingut per les autoritats noruegues, acusat d'emprar una identitat falsa per espiar per Rússia.

Detinguts dos homes a Eslovènia acusats d'espiar per Rússia

El diari local Delo assenyala que els dos detinguts usaven una identitat falsa i es feien passar per ciutadans de països llatinoamericans, un d'ells de l'Argentina. Tenien llogat un local en la capital eslovena des del qual aparentaven dedicar-se al comerç d'immobles i antiguitats. Els mitjans eslovens assenyalen que efectuaven operacions d'espionatge no només a aquest país, sinó també en altres països. En cas de ser jutjats i considerats culpables, podrien ser condemnats a vuit anys de presó.

Espionatge rus a Noruega

Les autoritats noruegues han detingut en les últimes setmanes diversos ciutadans russos per fer volar drons, fet que consideren una violació de les sancions de la Unió Europea (UE) contra Rússia, a la majoria de les quals aquest país nòrdic s'ha adherit. Quatre persones romanen detingudes a la presó preventiva per aquest motiu, mentre quatre russos més arrestats per presumptament fotografiar instal·lacions protegides van ser posats en llibertat fa dues setmanes en confirmar-se que eren turistes i que no havien filmat material comprometedor. També roman provisionalment en la presó un investigador amb passaport brasiler, que treballava com a professor convidat en la Universitat de Tromsø, al qual els serveis secrets noruecs acusen d'usar una identitat falsa i d'actuar com a espia per a Moscou.