La companyia britànica Oil & Gas ha anunciat la troballa d'un jaciment de petroli amb un potencial de 1.000 milions de barrils davant les costes d'Agadir, al sud del Marroc. La companyia ha informat d'aquest ambiciós descobriment en un comunicat oficial recollit per Efe, i ha considerat les oportunitats d'exploració en aquesta zona d'"alt impacte". Segons l'empresa, aquest jaciment cobreix una superfície d'11.228 quilòmetres quadrats. La llicència de sondeig que ha culminat en el descobriment, denominada Inzegane Offshore, es va atorgar el setembre de 2019 i les prospeccions es van iniciar oficialment l'agost passat, segons la nota, que afegeix que de la companyia deté el 75 % de l'explotació, i la resta està en possessió de l'Oficina Nacional d'Hidrocarburs i Mines del Marroc (ONHYM).

Mil milions de barrils

Inzegane afegeix que la recent avaluació revela un "volum significatiu de valors recuperables sense risc" de 1.000 milions de barrils del combustible. Per la seva part, el Marroc encara no ha comentat oficialment l'anunci de la companyia britànica, que en la seva pàgina web situa les prospeccions en una profunditat de 600 a 2.000 quilòmetres dins de la conca d'Agadir. La directora general de l'empresa estatal marroquina ONHYM, Amina Benkhadra, va donar la setmana passada davant de la Cambra de Representants (la cambra baixa en el sistema marroquí) un balanç de les prospeccions del país i va assenyalar que entre els anys 2000 i 2022 el Marroc va sondejar 67 pous, dels quals 40 van ser positius a petroli o gas. Set dels 67 es van sondejar a les aigües situades entre les localitats d'Agadir i Tarfaya, tres d'ells en aigües poc profundes i quatre en aigües profundes. En cinc d'aquests set (dos a la zona de Tarfaya i Ifni, propera a les Illes Canàries) es va trobar petroli o indicis de petroli.

Espanya i Marroc

Aquesta notícia arriba escassos dies després que el govern espanyol i el marroquí hagin escenificat a Rabat la represa de les relacions diplomàtiques després de la crisi pel Sàhara Occidental. D'altra banda, aquest acostament del president de l'Estat, Pedro Sánchez, al rei del Marroc, Mohamed VI, ha causat al seu torn friccions amb Algèria. El país que exporta la majoria del gas que es consumi a Espanya ha advertit que vol fer taula rasa, i el secretari general del Ministeri d'Afers Estrangers algerià, Chakib Kaid, ha indicat que "està clar que Algèria revisarà tots els acords amb Espanya, i a tots els terrenys, per veure com la relació evolucionarà en el futur".