ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Dos exministres alemanys han presentat la primera demanda contra el president rus, Vladímir Putin, per crims de guerra a Ucraïna. La iniciativa ha estat presentada pels liberals Gerhart Baum i Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, fonamentant-se en el dret alemany, que permet investigar crims de lesa humanitat. En una documentació de 40 pàgines que han recopilat, enumeren els crims contra la humanitat comesos per les tropes russes, que constituirien un delicte penal segons el dret internacional. Els fitxers es basen en diverses fonts, i inclouen testimonis. Entre els fets denunciats hi ha el bombardeig de la central nuclear de Txernòbil, el de la maternitat de Mariupol i l'assassinat de civils a Butxa.

Els exministres han coincidit que la denuncia, presentada a la fiscalia del Tribunal federal de Karlsruhe, no només afecta Putin sinó també els comandaments i fins i tot els soldats sospitosos de les massacres. L'advocat Nikolaos Gazeas, que ha participat en els tràmits, ha precisat que no només actuaran contra Putin, o el ministre d'Exteriors, Sergei Lavrov, o els membres russos del Consell de Seguretat de l'ONU, sinó també contra els qui han comès els crims: aquests serien els comandants sobre el terreny a Ucraïna i els soldats que han participat en les accions.

Tant Baum com Leutheusser-Schnarrenberger donen per fet que el fiscal general federal recollirà proves, investigarà i, finalment, presentarà càrrecs. Si hi ha una sospita urgent d'un delicte, es podrien emetre també ordres de detenció, que es podrien seguir a tot el món a través de la Interpol. "Els delictes contra el dret internacional no prescriuen", ha recordat Baum, que havia estat ministre d'Interior. "En vista dels horrors d'aquesta guerra a Ucraïna, ens hem preguntat què hi podíem fer", ha assenyalat Leutheusser-Schnarrenberger, que havia estat la titular de Justícia. I han arribat a la conclusió que presentar una denúncia penal de la societat civil podria tenir un efecte en el conflicte. "La demanda se cenyeix al dret alemany, però també al concepte de justícia universal que possibilita a un tribunal a Alemanya investigar crims de lesa humanitat comesos fora del seu territori i encara que no hi hagi víctimes alemanyes", ha apuntat Baum. "La llei també és una arma en aquesta situació. I volem utilitzar-la fent servir la llei alemanya", ha afegit.

La fiscalia general de Karlsruhe ja té obertes diligències contra Rússia per presumptes crims de guerra, si bé fins ara no ha anat més enllà. A banda d'això, 39 Estats, entre ells Espanya, recentment van presentar una demanda contra Putin davant el Tribunal Penal Internacional de la Haia.