Protestes arreu d'Europa contra la invasió de Rússia a Ucraïna per una guerra que ja va camí dels tres mesos. Avui, una de les imatges que ha donat la volta al món ha estat a Polònia. Centenars de manifestants han llançat pintura vermella a l'ambaixador rus, Sergey Andreev, quan va arribar a un cementiri de Varsòvia per homenatjar els soldats de l'Exèrcit Roig que van morir durant la Segona Guerra Mundial. Andreev va arribar al cementiri dels soldats soviètics per dipositar flors, on l'esperava un grup d'activistes contraris a la guerra de Rússia a Ucraïna.

Les imatges de vídeo mostren pintura vermella llançada per darrere d'Andreev abans que un manifestant que està al seu costat li llancés un pot encara més gran de pintura. Els manifestants han barrat el pas a l'ambaixador i altres membres d'una delegació russa perquè poguessin dipositar les seves flors al cementiri. A la protesta es podien veure banderes ucraïneses i tots ells cridaven "feixistes" als russos, mentre que alguns anaven vestits amb llençols blancs untats de sang, simbolitzant les víctimes ucraïneses de la guerra de Rússia. 

embajador ruso en Polonia, Siergiej Andriejew (C), fue rociado con pintura roja por los participantes de una protesta contra la invasión rusa - Foto: Leszek Szymanski / Efe
Ambaixador rus a Polònia, Siergiej Andriejew, ruixat amb pintura vermella pels participants d'una protesta contra la invasió russa - Foto: Leszek Szymanski / Efe

 

Altres homes de l'entorn del govern de Putin també han acabat esquitxats amb el que semblava pintura vermella. Finalment, la policia ha arribat al lloc dels fets per ajudar l'ambaixador i altres membres de la seva delegació a fugir. A tall d'anècdota, s'ha pogut veure l'ambaixador rus intentant eixugar part de la pintura de l'ull dret mentre una dona li dipositava una roba interior a l'espatlla.

Varsòvia es nega a Putin

Per la seva banda, l'alcalde de Varsòvia, Rafal Trzaskowski, ha subratllat que "la celebració de l'agressor", referint-se a Rússia, s'hauria de prohibir completament. I el viceministre de Relacions Exteriors de Polònia, Marcin Przydacz, ha escrit a les xarxes socials que Polònia "no planeja brindar suport a l'ambaixada russa i no brindarà aquest suport", i va assenyalar que l'alcalde de Varsòvia té l'última paraula a l'assumpte de la celebració. El sentiment antirrus ha anat augmentant a Europa motivat pels crims de guerra i la política bèl·lica de Putin.

Rússia, de celebració

La Rússia de Putin celebra aquest dilluns el Dia de la Victòria, la data més patriòtica del país, que marca el paper de la Unió Soviètica en la derrota de l'Alemanya nazi a la Segona Guerra Mundial. Va ser el 8 de maig de 1945 quan Alemanya va signar el seu Instrument de rendició a Berlín, posant fi als combats a Europa. L'URSS va patir les pèrdues més grans de qualsevol nació: uns 27 milions de soldats i civils van morir.

La justificació de Rússia per a la guerra a Ucraïna va suggerir una data límit per a l'èxit abans del Dia de la Victòria. Putin i el seu govern han dit repetidament que l'objectiu de la seva anomenada "operació especial" és "desnazificar" Ucraïna, i que "alliberar el país dels nazis és una qüestió de supervivència russa". És un argument que no té pes real però amb ell, continua encara ara l'argumentari de la guerra al seu país veí.