El rotatiu britànic The Daily Express ha alertat avui sobre el futur de la Unió Europea (UE) i el procés independentista en un article sota el títol: "Per què Espanya està a punt de provocar un gran malson per la UE". A parer seu, el fet que el govern espanyol faci cas omís als reclams de l'Executiu català i es negui a cedir en qualsevol punt desencadenarà en una nova crisi territorial que afectarà Espanya i la UE. A més a més, el diari explica que la passivitat de la UE davant els presos polítics, juntament amb el fet que el bloc europeu vulgui respectar les decisions de la justícia espanyola no conduirà a una resolució ràpida del conflicte.

dailyexpress ue espanya

El diàleg

La periodista Kaisha Langton ha explicat a l'article els principals problemes de la crisi territorial a Catalunya: del referèndum del Primer d'Octubre a la taula de diàleg. En el text, Langton subratlla el fet que el diàleg entre l'Executiu català i l'Estat està estancat des de fa molt de temps. Així i tot, descriu el president Pere Aragonès com algú "més moderat" que el president anterior, Quim Torra, i descriuen la taula de diàleg amb Pedro Sánchez com "un pas difícil però necessari" pel procés, encara que destaca el fet que "alguns membres més joves" d'ERC "hagin fet públic els seus dubtes". 

Malgrat això, l'Express creu que el diàleg està condemnat des de l'inici per culpa del fet que Sánchez hagi rebutjat les dues exigències de l'independentisme-- el referèndum i l'amnistia-- abans de començar, i només ofereixi un "increment en la inversió i el finançament"  a Catalunya a canvi. "Segurament aquesta oferta sigui ignorada pels catalans a favor de la independència," assegura l'article. A parer de l'Express (rotatiu euroescèptic), un nou fracàs en els intents de remeiar la situació repercutirà a Brussel·les:

Si les converses no demostren que estan conduint Catalunya a un lloc significatiu, el resultat podria ser costós, no sols per a Espanya, sinó també per a la UE.

Puigdemont i Paluzie

Per arribar a aquesta conclusió sobre el futur del diàleg, l'article fa referència al sector de l'independentista més partidari de la via unilateral. Pel que fa al president a l'exili Carles Puigdemont, l'Express el descriu com algú "més escèptic" amb el diàleg, i fins i tot el citen: "la confrontació amb l'Estat és inevitable". A més a més, el rotatiu fa referència a l'Assemblea com un "moviment de base amb influència", la qual aposta per la via unilateral cap a la independència i "fins i tot veuen el diàleg com un desviament". L'autora de l'article també cita la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie i el seu reclam de 'fer la independència' si el govern espanyol no es mostra disposat a pactar un referèndum. 

Referèndum escocès

La democràcia acabarà imposant-se”. Aquestes han sigut les paraules de la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, en el discurs de clausura d'aquest dilluns de la Conferència del Partit Nacionalista Escocès (SNP) en què no s'ha estat d'assenyalar les reticències de Boris Johnson al segon referèndum d'independència.

Ara fa just una setmana, Sturgeon es marcava una data límit per tornar a posar les urnes: abans que acabi el 2023. "Espero que els governs escocès i britànic puguin arribar a un acord, com vam fer el 2014, per permetre que els desitjos democràtics dels habitants d’Escòcia siguin escoltats i respectats", ha demanat. 

 

Foto principal: manifestants independentistes en la Diada 2021 / Sergi Alcàzar