Brussel·les exigeix al president dels Estats Units, Joe Biden, que aclareixi la seva proposta sobre l'aixecament de les patents de les vacunes. Abans que la Unió Europea s'embarqui en una discussió sobre les patents, la Comissió Europea (CE) reclama a Washington que detalli què planteja per augmentar l'accés a les vacunes de forma igualitària. 

La CE vol una proposta ferma

"Només hem vist una declaració molt general, els EUA hauria de presentar una proposta amb substància", es queixen fonts comunitàries de l'ACN. L'executiu europeu nega que les patents tinguin la culpa de la manca d'accés dels països pobres als antídots contra la covid-19.

Per això, alerta que un "gran debat polític" al respecte pot "distreure" de l'objectiu principal, fer arribar les vacunes a tot el món.

El bloqueig d'exportacions

"Ara mateix no hi ha cap prova que demostri que la protecció de la propietat intel·lectual sigui el problema", insisteixen fonts comunitàries. En canvi, el problema real és la limitada capacitat de producció "en el curt termini" per l'escassetat de matèries primeres i de components, la manca de treballadors qualificats, als procediments per obtenir l'aval dels reguladors i a disrupcions de les cadenes de subministrament.

Des de Brussel·les apunten al bloqueig d'exportacions d'alguns països com els EUA com a causant dels problemes amb el subministrament de components. D'altra banda, la CE assegura que les farmacèutiques ja estan treballant per escalar la producció: "Hi ha moltes col·laboracions en curs".

coronavirus vacunes moderna astrazeneca pfizer janssen efe

Fotografia de les vacunes. - EFE

Acords per produir vacunes

Hi ha uns 300 acords privats per produir vacunes contra la covid-19 i més de 200 inclouen "transferència de tecnologia", afirmen les mateixes fonts. Posen com a exemple la col·laboració entre Pfizer i Sanofi o entre AstraZeneca i el Serum Institute of India.

En canvi, la CE qüestiona que les patents siguin "un obstacle per garantir l'accés igualitari a les vacunes" i considera que per augmentar la capacitat de producció cal "molt més que l'accés a les patents".

El que va dir els EUA

La representant dels EUA pel Comerç Exterior, Katherine Tai, va anunciar que l'administració de Biden i Harris dona suport a l'aixecament de les patents de les vacunes contra la Covid. Així ho van expressar en un comunicat molt ambigu.

"Aquesta és una crisi sanitària global, i les circumstàncies extraordinàries de la pandèmia de la Covid-19 demanen mesures extraordinàries", ha expressat Tai en un comunicat. Tot i que des del govern de Biden-Harris creuen en la protecció de la propietat intel·lectual, defensen l'aixecament de les vacunes contra la Covid-19 "per tal de posar fi a aquesta pandèmia".

Imatge principal: Van der Leyen durant una roda de premsa a Brussel·les. - ACN