La Cort Penal Internacional (CPI) demanarà la detenció de dirigents russos per la invasió d'Ucraïna, segons han avançat aquest dilluns alguns mitjans i agències com Reuters. El motiu concret són la deportació de nens i l'atac a infraestructures civils, que serien els primers casos de crims de guerra. En aquest sentit, les ordres de detenció podrien incloure el delicte de genocidi i s'espera que s'activin "aviat" — sempre que la sol·licitud del fiscal sigui aprovada per un jutge del tribunal internacional amb seu a la Haia. L'oficina del fiscal s'ha negat a fer comentaris sobre aquesta qüestió.

❓ Quin és el suport de Vladímir Putin a les zones remotes de Rússia?

El Ministeri de Defensa rus tampoc ha volgut fer comentaris, tot i que és ben clar que el Kremlin rebutjarà qualsevol ordre de detenció contra qualsevol dels seus dirigents i funcionaris. Tanmateix, un procés internacional per crims de guerra com el que activarà la CPI farà aprofundir l'aïllament diplomàtic de Rússia —ja que es dificultarien els viatges a l'estranger de les persones acusades.

La CPI, Rússia i el genocidi

Moscou nega haver atacat deliberadament la infraestructura civil d'Ucraïna, tot argumentant que els seus atacs tenen com a objectiu reduir la capacitat de lluita dels ucraïnesos. El que sí que ha reconegut és un programa de deportació de nens, però com a part d'una suposada campanya humanitària per protegir els orfes i els infants abandonats en la zona de conflicte. La versió de Kíiv és que milers de nens ucraïnesos són adoptats per famílies russes i allotjats tant en campaments com orfenats, on són educats per rebutjar la nacionalitat ucraïnesa i considerar-se russos. A més, l'ONU calcula que Ucraïna acumula més de 20.000 víctimes per la guerra.

L'atac a infraestructures civils i la deportació de nens podrien fer que les ordres detenció incloguin el delicte de genocidi. I és que la convenció de l'ONU sobre el genocidi diu que "transferir per la força els nens d'un grup a un altre grup" és un dels cinc actes que poden ser processats per aquest delicte, de manera que una de les fonts consultades per Reuters creu que els càrrecs de la CPI contra dirigents russos poden incloure el genocidi: "Sembla que sí". En aquest sentit, Ucraïna ha portat a terme diversos processos per crims de guerra de soldats russos per incidents individuals com assassinats o violacions en territori ocupat. Ara, el tribunal internacional amb seu a la Haia perseguirà els funcionaris responsables de les polítiques d'ocupació i no només els autors de crims de guerra sobre el terreny.