ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Trenca el silenci. La periodista russa Zhanna Agalakova ha plantat cara al president de Rússia, Vladímir Putin, i ha anunciat la seva dimissió. Agalakova era corresponsal a París de la principal cadena russa, Channel One, fins a principis del mes de març. Va abandonar el càrrec per deixar de formar part de l'aparell propagandista del Kremlin, però no ho havia fet públic fins ara. "Tinc molta por, però no tenia més opció", ha dit aquest dimarts en una roda de premsa a la seu parisenca de Reporters Sense Fronteres (RSF).

Quan el passat 24 de febrer va començar la invasió russa d'Ucraïna, la periodista estava cobrint la Setmana de la Moda de Milà i es va quedar allà uns dies per ordre de la direcció de la cadena. Va romandre a la ciutat italiana fins al 3 de març, quan va tornar a París i va presentar la seva dimissió, mantenint el càrrec durant les dues setmanes necessàries per organitzar la seva successió. "No era qüestió de continuar, d'anomenar el que passa 'operació de pacificació'. Cal dir-ho clar, és la guerra", ha apuntat.

"La propaganda funciona així"

Agalakova té 56 anys i no havia volgut oferir el seu testimoni públic fins ara. Aquest dimarts ho ha fet, tant en francès com en rus, amb l'objectiu que el seu missatge també s'escolti en el seu país i animar els seus compatriotes a "aprendre a distingir la propaganda, a trobar fonts d'informació alternatives". Sap de què parla: durant anys ha format part de la maquinària propagandista del Kremlin, de la qual fa temps que intenta allunyar-se. Va ser presentadora del telenotícies de Channel One, però ho va deixar i l'any 2005 va demanar ser corresponsal a París. Estava convençuda que si podia informar sobre l'actualitat internacional, podia evitar fer propaganda. 

Així, la periodista fa 17 anys que és fora de Rússia. "Mai he dit mentides, tot i que la propaganda funciona així. Reculls coses reals, les mescles i, d'aquesta composició, acaba sortint alguna cosa propagandística", ha explicat aquest dimarts. També ha admès que en els últims anys el poder rus ha intentat "estrangular" els mitjans independents, "que intenten sobreviure", i ha criticat que la premsa del seu país tan sols ofereixi un punt de vista. El punt de vista del Kremlin. Ha reconegut que és una privilegiada i que se sent més lliure d'haver pogut fer aquesta passa perquè és a França. "La majoria dels periodistes a Rússia estan en contra (de la guerra), però estan atrapats. Tal vegada perquè tenen pares, nens o hipoteques a pagar. Són ostatges de la situació", ha assenyalat.

Manipulació i mentida

Agalakova ha lamentat que als seus compatriotes no els arriba la veritat. Relata que com la Unió Soviètica va patir uns 27 milions de ports a la Segona Guerra Mundial, "quan a Rússia es diu que a Ucraïna hi ha nazis tothom s'aixeca per erradicar aquest fenomen". "És una manipulació i una enorme mentida", ha afegit. Tot i això, ha deixat que "malgrat que tothom sap qui és el culpable de la situació, Occident també té la seva part de responsabilitat". Alhora, ha considerat que les sancions imposades a Rússia per part de la comunitat internacional no són la via adient: "Les sancions afecten sobretot la classe mitjana, gent que comparteix els valors democràtics. Perdeu els vostres aliats. No veig solució a aquesta història. És molt fàcil introduir sancions, però calen molts anys per suprimir-les".

La periodista no ha demanat protecció a França i és conscient del fet que assumeix riscos a l'hora de fer públiques les crítiques. Tanmateix, la seva carrera professional seguirà vinculada amb Rússia. Des del 2015, durant les vacances, ha recorregut el país des de l'est fins a Moscou, visitant unes 35 ciutats per veure amb els seus propis ulls "el que passa en realitat". La seva intenció ara és donar forma a tot aquest material.