Tots els comerços, tret de bars i restaurants, podran obrir a França a partir de l'11 de maig, data de començament de la desescalada davant de la pandèmia del coronavirus, mentre que la tornada a les aules es farà de forma progressiva i en funció dels cursos. El primer ministre francès, Édouard Philippe, ha anunciat davant de l'Assemblea Nacional que els comerços hauran de limitar el nombre de persones presents alhora als seus establiments i garantir la distància d'un metre.

El cap de Govern ha afegit que els propietaris d'un negoci podran impedir l'entrada a qui no porti màscara i ha apuntat que els ajuntaments podran decidir sobre l'obertura de centres comercials de més de 40.000 metres quadrats en els quals hi podria haver aglomeracions de gent.

Vuelta gradual a les aules

Respecte a les escoles, els primers en reincorporar-se gradualment seran els alumnes d'infantil i primària a partir de l'11 de maig, mentre que els dels primers cursos de secundària ho faran des del 18 de maig, i la situació dels d'últims anys de secundària i batxillerat s'avaluarà al final de maig. A les guarderies, només podran coincidir deu nens per grup, mentre que en les escoles el màxim serà de 15 alumnes per classe.

Philippe ha deixat clar que la tornada a classe, escalonada al llarg de tres setmanes, serà voluntària.

Desescalada per territoris

La desescalada s'adaptarà a la realitat de cada territori. Per exemple, els parcs i jardins només obriran en aquells departaments on el coronavirus "no circuli de forma activa", i les platges, tancades des del principi del confinament el 17 de març, continuaran inaccessibles almenys fins a l'1 de juny.

Els ciutadans podran sortir de casa seva sense la declaració jurada que actualment és obligatòria, tret d'en desplaçaments de més de 100 quilòmetres del domicili, que només s'autoritzaran per motius familiars o professionals urgents.

De moment, els grans museus, els cinemes, les sales de concerts i d'espectacles seguiran tancats i tots els actes que agrupin més de 5.000 persones estaran prohibits almenys fins al setembre.

Transport públic

El transport públic també s'haurà d'adaptar: l'ús de màscara serà obligatori i els diferents operadors hauran d'organitzar-se per permetre que es respecti la distància social, la qual cosa podria implicar que es redueixi, per exemple, la capacitat del Metro parisenc, deixant un seient de cada dos lliure.

El total de morts des de l'inici de l'epidèmia ascendeix a França a 23.293 persones i s'han comptabilitzat 128.339 casos de contagis confirmats.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat