La cimera dels caps de govern i d'estat europeus s'ha tancat aquest dijous sense cap acord sobre quina ha de ser la resposta econòmica a la situació provocada pel coronavirus. Malgrat tot, des de la Comissió Europa s'ha insistit aquest divendres que no hi ha una crisi de "solidaritat" entre els estats membres de la Unió Europea. D'aquesta manera, el portaveu de la CE, Eric Mamer, ha demanat "temps per trobar propostes econòmiques adequades" per fer front al Covid-19.

"El que necessitem és permetre el debat i la discussió i assegurar que donem el temps necessari per tenir les propostes adequades", ha remarcat Mamer. A més, s'ha afanyat a recordar que "no és la primera crisi que viu la Unió Europea". "Ja hem estat en situacions similars anteriorment".

Alguns països, entre els quals Espanya, Itàlia, o França van demanar per carta la creació d'un instrument de deute comú per tal de fer front a la crisi. Els països del nord, però, no en volen ni sentir a parlar. De fet, la cimera ja començava en peu de guerra perquè Itàlia i Espanya van amenaçar de bloquejar qualsevol acord per manca de solidaritat dels països del nord, encapçalats per Països Baixos i Alemanya.

Havent fracassat la cimera, ara, és el torn de l'Eurogrup, que ha de presentar una proposta en 15 dies. De moment, tot a l'espera. 

Què fa la UE en la lluita pel coronavirus?

Des de la Comissió Europea s'afanyen a dir que es "lluita contra el coronavirus en tots els àmbits allà on té competència". Ara bé, davant d'aquest munt de propostes i cimeres sense acords poden sorgir dubtes sobre què fa i què no fa la UE en aquesta crisi.

Ara per ara, se sap que la Comissió va llançar una licitació de contractació conjunta de material de protecció Les ofertes dels productors cobreixen i en alguns casos fins i tot superen les quantitats de productes demanades pels estats membres que han participat en la licitació. L’adquisició conjunta inclou màscares, guants, ulleres, pantalles facials, màscares quirúrgiques i vestits de protecció

Per altra banda, també ha aprovat un marc temporal perquè els estats membres puguin fer servir tota la flexibilitat prevista en la normativa sobre ajuts estatals i impulsar l’economia en el context del brot de coronavirus. Aquesta setmana la Comissió ja ha aprovat dos sistemes de garanties presentades pel govern espanyol que permetran ajudar amb 20.000 milions d'euros les pimes i els autònoms afectats pel coronavirus, segons ha explicat.

Però algunes de les fronteres estan tancades. Davant d'aquest panorama, s'han presentat als estats membres un seguit de directrius pel que fa a la gestió de fronteres amb l’objectiu de protegir la salut dels ciutadans, vetllar pel tractament correcte de la gent que ha de viatjar i garantir el subministrament de mercaderies i serveis essencials. 

Aquests dies s'han vist avions procedents de la Xina amb material cap a Itàlia o camions russos també amb material sanitari. Segons la mateixa Comissió Europea, entre els estats membres també hi ha solidaritat. Alemanya ha anunciat que aquesta setmana enviaria un milió de mascaretes a Itàlia, Àustria 1,6 milions, França va enviar divendres passat un milió de mascaretes i 20.000 equips de protecció individual a Itàlia. A més, els hospitals alemanys estarien atenent pacients de França i del Nord d’Itàlia.

 

Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.