Itàlia ja té el seu pla de desconfinament. El Govern italià permetrà les visites a familiars i obrirà parcs i jardins públics a partir del 4 de maig, quan el país iniciarà un desconfinament gradual després de gairebé dos mesos d'aïllament per la crisi del coronavirus, però no autoritzarà les reunions socials. L'anunci ha coincidit amb el dia amb menys morts per Covid-19 al país.

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha detallat aquest diumenge el pla de reobertura: es podrà realitzar esport, mantenint una separació d'almenys un metre per evitar contagis, i celebrar funerals amb un grup reduït de familiars, de fins a quinze persones, sempre quan portin màscares i respectin la distància social.

El Govern italià fixarà un preu màxim de 0,50 euros per a les màscares. Es prohibirà la sortida al carrer dels qui tinguin febre superior a 37,5 graus, que hauran de romandre a casa, evitar els contactes socials i cridar el metge.

Restaurants i comerç a l'engròs

El 4 de maig reprendran l'activitat el sector manufacturer, la construcció i el comerç a l'engròs, que hauran de garantir protocols de seguretat als seus treballadors per evitar noves infeccions. Es permetrà l'obertura de restaurants només per comprar menjada per portar, que haurà de ser consumida a les llars.

Però el 4 de maig no arribarà encara la total llibertat de moviment, les persones no podran canviar de regió, però sí desplaçar dins d'ella, amb motius justificats de tipus laboral, sanitari o de necessitat.

18 de maig: comerços, museus i biblioteques

Totes aquestes mesures estaran en vigor durant dues setmanes, fins al 18 de maig, ja que després hi haurà una nova relaxació de les normes i podran obrir el comerç minorista, els museus i les biblioteques i es permetran els partits d'equip en camps esportius. Tanmateix, Conte no es va atrevir a donar una data sobre quan tornarà el campionat italià de futbol.

L'1 de juny hi haurà noves obertures: els bars i restaurants trauran el cartell de tancat i també els establiments de cura personal com perruqueries, centres d'estètica, de massatge i barberies.

Les escoles, al setembre

Les escoles no obriran en el que queda de curs escolar i la idea del Govern és que es reprengui l'activitat docent a partir de setembre.

Seguimos todas las noticias y el minuto a minuto sobre el coronavirus y sus afectaciones en Catalunya, España y el mundo.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat