La Comissió Europea oferirà aquest dimecres als Estats membre de la UE una sèrie de "criteris" per demanar-los que coordinin una sortida gradual del confinament que van imposar per frenar el coronavirus, amb l'objectiu d'evitar que la descoordinació entre països veïns porti a un rebrot de la pandèmia. Aquests criteris arriben, precisament, quan països com Àustria o Dinamarca reprenen la tornada progressiva a la normalitat.

Brussel·les no donarà terminis o calendaris precisos als Estats per tornar a la normalitat, però els demanarà  que la sortida sigui "gradual" i que es basi en "criteris epidemiològics" clars que mostrin que la propagació del coronavirus ha caigut de manera significativa durant un cert període de temps.

Una sortida en diverses fases

Les recomanacions de Brussel·les advocaran també per una sortida en diverses fases, distanciades en el temps, perquè les autoritats puguin reaccionar si hi ha rebrots i que s'iniciï el desconfinament a escala "local" i s'ampliï geogràficament més tard.

L'Executiu comunitari adoptarà el seu "full de ruta per a la sortida de la pandèmia" al llarg d'aquest dimecres, per la qual cosa hi podria haver modificacions, i a continuació la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, presentarà els detalls en roda de premsa, acompanyada pel president del Consell Europeu, Charles Michel.

Von der Leyen va intentar ja la setmana passada presentar aquesta iniciativa però la seva proposta es va veure frenada pel malestar de diversos països, entre ells Espanya i Itàlia, que van veure precipitat l'anunci i van témer que enviés un missatge equivocat a les portes de les vacances de Setmana Santa, quan en aquests països s'imposava encara un confinament sever.

L'objectiu de la Comissió és que quan es comencin a aixecar les restriccions es faci "de manera que sigui efectiva" i tenint en compte la situació en altres països de la UE, "en especial als països veïns". De fet, els Estats hauran "de notificar" tant a l'Executiu de Von der Leyen com a la resta de socis a la UE de les seves mesures de relaxament abans de posar-les en pràctica, i "tenir en compte les seves opinions".

120.000 morts i 800.000 d'infectats

La pandèmia a Europa n'ha deixat ja prop de 120.000 de morts i més de 800.000 d'infectats, segons les últimes dades ofertes pel Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès).

Tots els estats membre han imposat mesures restrictives amb diferents ritmes i severitat i la meitat d'ells ha decretat l'Estat d'Emergència i tancat les seves fronteres interiors.

Per això, la Comissió creu ara necessari coordinar els plans de sortida per evitar que la falta d'entesa porti a "efectes negatius secundaris" i adverteix que han de prioritzar "criteris científics i situar la salut pública en el centre", encara que les decisions tinguin un impacte inevitable en el pla econòmic i social.