Corea del Nord ha rebaixat el to i ha assegurat que ha decidit "observar una mica més" les accions dels EUA abans d'executar la seva amenaça de bombardejar Guam, a més d'instar Washington a "desactivar la tensió i prevenir un conflicte militar perillós".

El líder nord-coreà, Kim Jong-un, ja ha examinat els plans per atacar els voltants d'aquesta illa del Pacífic Occidental on s'allotgen importants bases nord-americanes i ha decidit "observar una mica més" la conducta de Washington abans d'emprendre l'ofensiva, segons va informar l'agència estatal KCNA.

"De cara a desactivar la tensió i prevenir un perillós conflicte militar a la península coreana, és necessari que els EUA es decantin primer per una opció adequada i ho demostri amb accions", va dir Kim segons el text de KCNA.

Tanmateix, el líder nord-coreà va advertir que Pyongyang prendrà una decisió "important" si Washington insisteix a dur a terme les seves "accions imprudents i extremadament perilloses".

Maniobres a Corea del Sud

En aquest sentit, les paraules atribuïdes a Kim semblen apuntar als exercicis militars Ulchi Freedom Guardian, que les tropes sud-coreanes i nord-americanes tenen previst iniciar dilluns vinent i que podrien tornar a avivar la tibantor regional.

El règim dels Kim considera una provocació aquestes maniobres, una simulació computeritzada a gran escala que involucra desenes de milers d'efectius i que segons els aliats té naturalesa defensiva i només pretén assajar respostes a una hipotètica invasió nord-coreana de Corea del Sud.

La tensió entre Washington i Corea del Nord s'ha disparat en l'última setmana després que el país asiàtic amenacés d'atacar territori nord-americà en resposta a les últimes sancions de l'ONU que castiguen els seus llançaments de míssils.

El president dels EUA, Donald Trump, va respondre amb un to inusualment bel·ligerant a Pyongyang, que va assegurar llavors que preparava un pla per bombardejar Guam, des d'on acusa a Washington d'estar desplegant actius nuclears per pressionar l'hermètic Estat nord-oriental i aconseguir que abandoni les seves ambicions atòmiques.

A Seül, el president sud-coreà, Moon Jae-in, també va voler apaivagar avui els ànims i va assegurar que el seu govern "evitarà una guerra tant sí com no". "Hem de resoldre pacíficament el problema nuclear nord-coreà sense importar les sotragades que hi hagi", va afirmar Moon en un discurs pronunciat amb motiu del dia de la independència nacional en què es commemora el final del domini colonial japonès sobre la península de Corea, que va durar de 1910 a 1945.

Moon va subratllar que Corea del Sud no consentirà que el seu aliat nord-americà faci un atac preventiu, tal com han insinuat en diverses ocasions membres del Govern de Donald Trump.

"Una acció militar només pot ser decidida per la República de Corea (nom oficial de Corea del Sud) i ningú no ha de decidir emprendre una acció militar sense el consentiment de la República de Corea", va afirmar.

"Alhora, mantindrem les portes obertes al diàleg militar", va explicar el mandatari, amb referència a l'oferta que va plantejar a Pyongyang al juliol, i que el règim de moment ha ignorat.

També va voler estendre una mà a Kim Jong-un assegurant que Seül, que tècnicament es manté en guerra amb el seu veí des de fa més de 65 anys, no vol "el col·lapse de Corea del Nord" i que el seu govern no persegueix "la unificació a través de l'absorció".

Per la seva part, Donald Trump i el primer ministre japonès, Shinzo Abe, van mantenir una conversa telefònica en la qual es van mostrar d'acord en la importància de col·laborar amb la comunitat internacional per evitar que Corea del Nord bombardegi Guam.

El Japó ha mobilitzat sistemes antimíssils a l'oest del país, ja que la ruta de vol dels míssils que Corea del Nord ha amenaçat de llançar en direcció a l'illa sobrevolarien aquestes regions occidentals de l'arxipèlag.

En aquest sentit, Abe va voler recalcar que l'amenaça sobre Guam "ha elevat les tensions regionals com no havia passat mai abans".