Hongria està decidida a quedar-se a la UE per transformar-la des de dins. En aquest sentit, l'objectiu del govern ultranacionalista d'Hongria és "ocupar" la Unió Europea (UE) després de les pròximes eleccions europees. Així ho ha afirmat el controvertit primer ministre hongarès, Viktor Orbán. "El nostre pla no és abandonar, sinó ocupar la UE" a les eleccions europees, ha assegurat Orbán aquest dijous a la nit en una entrevista concedida a la televisió HírTV, propera al govern, després de ser preguntat sobre si Hongria s'està allunyant o no de la Unió.

El primer ministre ha afegit que "a Brussel·les pensen que ja s'ha acabat l'època de les nacions i volen un altre Estats Units", subratllant el seu rebuig a aquestes polítiques. I precisament per aquest motiu, Orbán ha reiterat que ell i el seu govern advoquen per una UE composta de nacions sobiranes i rebutgen la idea d'una Brussel·les que fa xantatge i "tracta els països com a províncies".

Canviar la UE des de dins

D'altra banda, el primer ministre ha verbalitzat que la UE ha perdut pes a escala internacional i també ha insistit que és cada cop menys competitiva. Per aconseguir canvis en les polítiques de Brussel·les cal guanyar a les eleccions europees, previstes per al juny del 2024 "i agafar les regnes sobre la direcció política a la UE", ha subratllat Orbán. El mandatari va reconèixer que el seu partit, el Fidesz, està negociant amb el grup "Conservadors i Reformistes Europeus" (ECR), liderat per la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, sobre una possible cooperació al Parlament Europeu després de les eleccions europees del 2024.

Brussel·les va congelar 22.000 milions d'euros assignats a Budapest dins de la Política de Cohesió per incompliments de la Carta Europea de Drets Fonamentals, tot i que la setmana passada va desbloquejar 10.200 milions, després d'avalar la reforma judicial recent.

Sense llum verda per a l'entrada de Suècia a l'OTAN

Per altra banda, Orbán també ha insistit aquest dijous en una roda de premsa que els diputats del seu partit, el Fidesz, continuen tenint reticències a l'entrada de Suècia a l'OTAN, i ha negat que hagi acordat aquest bloqueig amb Turquia, l'altre membre de l'Aliança que no ha donat la llum verda. El mandatari ha subratllat que la data de l'aprovació "serà determinada pel Parlament d'Hongria" i ha afegit que els diputats tenen "reticències".

El primer ministre va recordar que després del vistiplau hongarès a l'entrada de Finlàndia, el 23 de març passat, Finlàndia va denunciar Hongria amb altres països de la Unió Europa, per haver aprovat una llei que vincula l'homosexualitat amb la pedofília. El Fidesz, que té majoria absoluta, fa mesos que retarda el debat per a la ratificació de l'entrada de Suècia a l'OTAN, argumentant que és país escandinau és molt crític amb la deriva antidemocràtica a Hongria. Orbán ha negat a més que el seu país i Turquia estiguin coordinant el veto a Suècia.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!