La guerra a Ucraïna ha provocat l'augment més gran anual de persones desplaçades a la força per la persecució, el conflicte, la violència i les violacions dels drets humans en dècades, segons l'agència de les Nacions Unides. 

El 2022, el número de desplaçats va créixer un 21%, situant-se en una estimació de 108,4 milions a finals d'any. Això, probablement, ha augmentat a més de 110 milions de persones el mes de maig del 2023, sent la invasió en curs de Rússia i la guerra al Sudan els principals impulsors del creixement, segons un informe publicat dimecres per ACNUR.

“Aquestes xifres ens mostren que algunes persones són massa ràpides per precipitar-se al conflicte i massa lentes per trobar solucions. La conseqüència és la devastació, el desplaçament i l'angoixa de cadascuna dels milions de persones desarrelades per força de casa seva”, ha dit Filippo Grandi, l'alt comissionat de l'ONU per als refugiats i recull el The Guardian.

Augment dels refugiats arreu del món

El nombre total de refugiats a tot el món va augmentar a finals del 2022 en un rècord de 35%, o 8,9 milions de persones, per arribar a 34,6 milions, segons l'informe. L'augment va ser degut en gran part a les persones d'Ucraïna i les estimacions revisades dels afganesos a l'Iran i el Pakistan.

Els primers dies de la guerra a Ucraïna, ha exposat ACNUR i recull el mateix diari, “més de 200.000 refugiats per dia buscaven seguretat a través de les fronteres, inicialment a països veïns d'Ucraïna”.

A finals del 2022, "11,6 milions d'ucraïnesos continuaven desplaçats, inclosos 5,9 milions dins del seu país i 5,7 milions que van fugir a països veïns", creant la crisi de desplaçament més ràpida i una de les més grans des de la Segona Guerra Mundial.

Ucraïna i Sudan

Si bé la invasió d'Ucraïna ha provocat la crisi més gran de desplaçament forçat en termes de magnitud i velocitat el 2022, el conflicte i la inseguretat en altres parts del món també han continuat o revifat des d'aleshores.

A l'abril de 2023, van esclatar combats al Sudan entre l'exèrcit i les forces paramilitars de les Forces de Suport Ràpid (RSF), amb efectes devastadors per a la població civil.

Almenys 190 nens han mort als enfrontaments al Sudan, i es calcula que el nombre de persones amb inseguretat alimentària aguda al país augmentarà en més de 2 milions els propers tres a sis mesos.

ACNUR ha estat informant sobre el desplaçament forçat durant dècades, però té dades fiables que es remunten a principis de la dècada del 2000.

 

Imatge principal: Kherson amb equips de rescat / Efe