La ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) ha exhibit aquest diumenge la seva divisió interna en la segona jornada d'un congrés federal marcat per les crides a la disciplina i temptatives de rebel·lió del seu corrent radical.

El copresident de la AfD, Jörg Meuthen, ha pres la paraula davant dels seus delegats per exigir ordre des de la seva condició de representant del sector més moderat i mentre els contraris a la seva línia l'esbroncaven i acusaven de causar "danys irreparables" al partit.

Les crítiques a Meuthen, qui porta mesos confrontat  la denominada "L'Ala" -"Der Flügel"-, han marcat el debat de diumenge. Està fora de lloc titllar de "dictadura" a l'Alemanya d'avui, ha afirmat Meuthen -"si fos una dictadura, no seríem aquí", ha dit-; també ho està aplicar el terme "Ermächtigungsgesetz" -la llei que, el 1933, va donar plens poders a Adolf Hitler- a l'aprovada ara per sustentar les restriccions per la pandèmia de la Covid-19.

Tals al·lusions "ens fan atacables", ha advertit. Meuthen es referia al perill que el partit en bloc quedi sota la lupa de l'espionatge d'Interior, com ho està ja "Der Flügel per la seva proximitat al neonazisme. L'esmentat corrent està formalment desarticulat per imperatiu de Meuthen, que a més va impulsar l'expulsió d'un dels seus capitostos, Andreas Kalbitz, artífex del 24% obtingut per la AfD a les regionals de Brandenburg, el "Land" que rodeja Berlín.

Els crítics extremistes

El corrent "patriota" continua viu, com ho han demostrat les enceses intervencions i al·lusions al fundador de l'"Ala", Björn Höcke, líder de Turíngia (aquest). També ho ha demostrat una declaració del copresident del grup de l'AfD en el Bundestag (Parlament), Alexander Gauland, qui ha acusat Meuthen de "polaritzar" el partit. Gauland, president honorari del partit, no ha assistit a l'última jornada. Ha abandonat Kalkar -la ciutat al fronterera amb Holanda que acull el congrés- en ambulància, aparentment per una indisposició.

El retret de l'absent Gauland s'ha multiplicat a través de successius delegats; que han presentat una moció -finalment rebutjada per escàs marge- per sotmetre a votació el procedir de Meuthen.

Davant d'aquesta situació el diputat en el Bundestag Norbert Kleinwächter ha preguntat: "Esteu bojos? En lloc d'iniciar un debat públic sobre el líder del partit, les possibles crítiques han de discutir-se internament".

La moderació de Meuthen

Meuthen ha tractat de minimitzar la influència en el partit d'Höcke -"és un líder regional; jo soc el president nacional", ha explicat en declaracions a la televisió pública Phoenix; però les intervencions en contra seu procedien de delegats de tot el país.

"Som un partit viu, amb debat intern", ha resumit a Efe el portaveu de la AfD en el Bundestag, Marcus Schmidt. Els qui esperaven "un congrés de tràmit", centrat en temes socials, "s'hauran sorprès", ha afegit.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat