Un flaix al cel i confusió. Nervis i alarma a Kíiv per un flaix que s'ha vist i que les autoritats haurien dit que ha estat causat per un satèl·lit de la NASA que ha ingressat a l'atmosfera, mentre que l'agència espacial dels Estats Units ha negat la seva participació.

Es va observar una brillantor sobre Kíiv al voltant de les 10 de la nit, hora local, i va escriure al cap de l'administració militar de Kíiv, Sergiy Popko, a Telegram. En aquest sentit, s'ha activat una alerta d'atac aeri, ha dit Popko, però, "la defensa aèria no estava en funcionament". Poc després, l'exèrcit ucraïnès ha dit que aquesta brillantor o flaix al cel estava "relacionat amb la caiguda d'un satèl·lit/meteorit".

Però la NASA s'ha afanyat a desmentir-ho. Un portaveu de l'organització ha negat aquesta avaluació i li ha dit a l'agència de notícies AFP que el satèl·lit en qüestió "encara estava en òrbita". L'agència espacial dels EUA havia anunciat a principis d'aquesta setmana que un satèl·lit retirat de 300 quilos tornaria a entrar a l'atmosfera en algun moment de dimecres. 

"Sense cap mena de dubte, aquest reingrés encara no s'ha produït... cap altre satèl·lit de la NASA ha tornat a entrar a l'atmosfera avui", ha dit a l'AFP un portaveu de la NASA. 

La història de la nau especial

La nau espacial Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager (RHESSI), utilitzada per observar les erupcions solars, es va llançar a l'òrbita terrestre baixa el 2002 i es va desmantellar el 2018, ha posat de manifest la NASA.

Les especulacions i els mems van abundar a les xarxes socials ucraïneses després que diversos canals publiquessin vídeos que mostraven la poderosa llampada que il·luminava el cel sobre Kíiv.

“Si bé les xarxes socials es diverteixen amb els mems de platerets voladors… no feu servir el símbol oficial de la força aèria per crear mems!”, ha manifestat un tuit de la força aèria. En un comunicat dilluns, la NASA va dir que esperava que la major part de la nau espacial RHESSI es cremés quan tornés a entrar a l'atmosfera.

“Però s'espera que alguns components sobrevisquin al reingrés”, ha puntualitzat la NASA, i va afegir que el risc de dany per a qualsevol persona a la Terra era baix.

L'espant de les nuclears

La guerra d'Ucraïna, que fa més d'un any que dura, ha fet saltar les alarmes quan les tropes russes van prendre el control de Txernòbil i també de la central nuclear de Zaporíjia, que a hores d'ara, és la més gran d'Europa. Diversos espants s'han produït des de l'inici de la guerra el 24 de febrer del 2022, tot i que, per ara, la nuclear, sota control rus, continua funcionant. 

Rússia va aconseguir el control de la nuclear l'any passat i ara s'ha sabut que deixarà de fer servir combustible nuclear produït als Estats Units, tan aviat com sigui possible, segons ha dit aquest dijous l'agència de notícies Interfax, citant a un funcionari rus. La gerència russa ha notificat que buscarà substituir el combustible dels EUA pel rus, que considera molt superior. 

 

 

 

​Imatge principal: satèl·lit / NASA Unsplash