Un estudi difós aquest dilluns per The Lancet confirma el primer cas de reinfecció per Covid-19 detectat en un pacient dels Estats Units, la qual cosa suggereix que l'exposició al virus no es tradueix necessàriament en la immunitat total.

A nivell mundial es tracta del cinquè episodi confirmat de reinfecció, d'acord amb aquesta publicació.

La segona infecció pot ser més greu

Verificat mitjançant una seqüència genètica, un pacient de Nevada va donar positiu per dues infeccions de SARS-CoV-2 en un termini de 48 dies, el que va confirmar, segons subratlla l'esmentat estudi, que una segona infecció pot ocórrer en un breu marc temporal i que pot ser més greu que la primera.

Les troballes revelades apunten així mateix que l'exposició a la Covid-19 podria no traduir-se en una total garantia d'immunitat encara que, amb relació a aquest punt, l'estudi adverteix que encara és necessari investigar més els casos de reinfecció.

En aquest episodi de reinfecció per coronavirus -el primer identificat en aquest país- els experts van trobar evidències d'un individu, sense desordres immunitaris coneguts ni problemes mèdics subjacents, infectat amb SARS-Co-2 en dues ocasions separades.

Un pacient de 25 anys

El pacient, de 25 anys i resident de Washoe County (Nevada), es va infectar amb dues variants de Covid-19 en un període de 48 dies i va donar negatiu entre ambdós incidents.

La segona infecció va ser més greu que la primera i el malalt va haver de ser hospitalitzat i va necessitar tractament amb oxigen.

Els autors de l'estudi alerten que amb independència de si una persona ha estat prèviament diagnosticada o no per Covid-19 s'han d'adoptar idèntiques precaucions per evitar contagis.

Segons The Lancet, després de donar positiu per coronavirus l'abril passat, l'esmentat pacient va donar negatiu en dues ocasions diferents, però al juny, després d'experimentar símptomes greus associats amb el virus com febre, mal de cap, mareig, tos, nàusees i diarrea, va ser hospitalitzat i va donar positiu per segona vegada. Des d'aleshores, ja ha estat donat d'alta i s'ha recuperat d'aquesta segona infecció.

"Encara hi ha molts factors desconeguts sobre les infeccions per SARS-CoV-2 i la resposta del sistema immunitari, però les nostres troballes indiquen que una infecció prèvia per SARS-CoV-2 podria no protegir necessàriament contra una futura infecció", destaca l'autor principal de l'estudi, Mark Pandori, del Laboratori de Sanitat Pública de l'Estat de Nevada -ubicat a la Universitat de Nevada (EE.UU.)- i de l'Escola de Medicina de Reno.

No es pot generalitzar

L'expert considera que "és important tenir en compte que això és una troballa singular i no proporciona una generalització d'aquest fenomen".

"Si bé es necessiten més investigacions, la possibilitat de reinfeccions podrien tenir implicacions significatives per al nostre coneixement de la immunitat de la Covid-19, especialment en absència d'una vacuna efectiva," observa.

Pandori agrega que "els individus que han donat positiu per SARS-CoV-2 haurien de continuar adoptant serioses precaucions quan es tracta del virus, com mantenir la distància social, portar màscares i rentar-se les mans."

L'estudi recull que els genomes de les mostres del virus d'aquest pacient van ser seqüenciats l'abril i el juny, mostrant diferències genètiques significatives entre ambdós casos, la qual cosa implica que el pacient es va infectar dues vegades de SARS-CoV-2.

Almenys s'han detectat uns altres quatre casos de reinfecció del virus a nivell global a Bèlgica, els Països Baixos, Hong-Kong i l'Equador encara que només en el cas detectat en aquest últim país el segon episodi de reinfecció va ser pitjor que el primer.

Els autors presenten diverses hipòtesis per explicar la gravetat més important del segon episodi de reinfecció, entre elles que el pacient hagués estat exposat la segona vegada a una gran dosi viral que hagués ocasionat una reacció més aguda o que s'hagués trobat amb una versió més virulenta del virus.

Però també s'estudia la petita possibilitat d'una infecció contínua que impliqués alguna forma que el virus s'hagués "reactivat".

Pandori admet que, en general, "hi ha una falta de seqüenciació genòmica àmplia de casos de positius de Covid-19 tant als Estats Units com a nivell mundial, així com una absència de tests, que limita l'habilitat dels investigadors i autoritats sanitàries de diagnosticar, supervisar i obtenir historial genètic del virus".