El primer hongkonguès jutjat sota la polèmica Llei de Seguretat Nacional de Pequín, el jove de 24 anys Leon Tong Ying-kit, ha estat condemnat aquest dimarts per "incitar a la secessió" i per "actes de terrorisme", segons ha informat la premsa de Hong Kong.

Encara no s'ha fet pública la sentència, però cal tenir en compte que la cadena perpètua és el càstig més important que contempla la norma. Aleshores, Tong podria enfrontar-se a la pena màxima, tot i que el pròxim dijous està previst que la defensa del jove hongkonguès presenti una petició d'atenuació.

Un judici sense jurat

Tong va rebutjar tant el càrrec de secessió com el de terrorisme, però ha estat sota custòdia des del dia de la seva detenció, el passat 1 de juliol. Totes les peticions de llibertat sota fiança li han estat denegades.

El seu judici va ser sense jurat, ja que el Departament de Justícia de Hong Kong va assegurar que tenia por de la seguretat personal dels membres del jurat i de les seves famílies. Una mesura i un argument que la televisió hongkonguesa RTHK va considerar "una passa inusual".

La fi de la llibertat d'expressió

L'organització defensora dels drets humans Amnistia Internacional ha qualificat la declaració de culpabilitat de Tong com "el principi de la fi de la llibertat d'expressió de Hong Kong". "La condemna de Tong és un moment important i amenaçador pels drets humans de Hong Kong. El veredicte d'avui subratlla el fet que expressar determinades opinions polítiques a la ciutat és ja oficialment un crim, punible fins amb tota una vida a presó", ha expressat la directora de l'organització per la zona d'Àsia-Pacífic, Yamini Mishra.

Tong va ser detingut el primer de juliol de 2020, hores després de l'entrada en vigor de la polèmica Llei de Seguretat Nacional. El jove havia envestit amb la seva moto un grup de policies mentre portava una bandera amb la consigna de les protestes contra el govern de la segona meitat de 2019: "Allibereu Hong Kong. La Revolució dels nostres dies".

joven terrorismo hong kong ley seguridad efe

Un jove porta una samarreta d'homenatge a Tong, condemnat per terrorisme / Efe

La polèmica llei, que va entrar en vigor a principis de juliol de 2020, té per objectiu prohibir actes de subversió contra el govern central a Hong Kong, així com eliminar suposades escletxes "d'ingerències estrangeres".

Segons Mishra, el que ha aconseguit la llei és encaminar la regió "cap a un Estat policial". "Ha fomentat un clima de por i els residents han de pensar-se dues vegades què diuen i com viuen les seves vides", ha afirmat aquest mes en un comunicat.

 

Imatge principal: El tribunal de Hong Kong que ha condemnat el jove Tong per terrorisme / Efe