El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha condemnat aquest dimecres al Govern polonès a abonar una multa d'un milió d'euros al dia mentre no suspengui la Cambra Disciplinària del Tribunal Suprem que la justícia europea havia considerat contrària al dret comunitari al juliol.

"El compliment de les mesures cautelars ordenades el 14 de juliol de 2021 és necessari per evitar un dany greu i irreparable a l'ordenament jurídic de la Unió Europea i als valors en què es basa aquesta Unió, en particular el de l'Estat de Dret", ha recalcat la cort en un comunicat.

Jutges desprotegits del "control polític"

Des del punt de vista de Brussel·les, posteriorment amb suport per part de la cort comunitària, la llei disciplinària polonesa soscava la independència dels jutges i no dona les garanties necessàries per protegir-los del control polític.

El règim i la Cambra disciplinària en què s'aplica permet que els magistrats estiguin subjectes a investigacions disciplinàries, procediments i sancions en funció del contingut de les seves decisions judicials, inclòs l'exercici del seu dret a plantejar qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la UE.

Falta d'independència i imparcialitat

A més, aquest règim disciplinari no garanteix la independència i imparcialitat de la Cambra Disciplinària del Tribunal Suprem, que està composta únicament per jutges seleccionats pel Consell Nacional de la Judicatura, que és nomenat pel Parlament polonès.

La justícia comunitària havia considerat aquest règim contrari al dret comunitari al juliol i Brussel·les va sol·licitar la imposició de la multa al setembre, en considerar que Polònia no havia fet cap pas per desmantellar el sistema controvertit.

A la seva interlocutòria d'avui, la justícia europea condemna a Polònia a pagar un milió d'euros diaris a partir de la data en la qual es notifiqui aquesta sentència a l'Executiu polonès i fins que compleixi el que li va ordenar el tribunal al juliol o fins que hi hagi una sentència definitiva sobre una altra denúncia de Brussel·les a Varsòvia per la seva reforma judicial.

El vicepresident del TJUE que ha ordenat la multa considera que "no es desprèn dels documents en poder del Tribunal de Justícia que les mesures adoptades per Polònia siguin suficients per garantir l'execució de les mesures provisionals de què es tracta" i que les competències de la Cambra Disciplinària continuen aplicant-se.

"Sembla necessari reforçar l'eficàcia de les mesures cautelars imposades per la interlocutòria de 14 de juliol de 2021 preveient la imposició d'una multa coercitiva a Polònia a fi de dissuadir a aquest Estat membre de retardar l'adequació de la seva conducta a l'esmentada interlocutòria", ha afegit el magistrat.

 

Foto principal: Entrada del Tribunal de Justícia de la Unió Europea / ACN